IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилните амбиции на Evergrande NEV отново удариха на камък

Двата електрически модела на компанията не попадат в списъка на китайското индустриално министерство за одобрение за търговско производство

12:36 | 08.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Два модела, разработени от звеното за електрически превозни средства на китайската група China Evergrande Group, не бяха включени в списъка за одобрение, издаден от китайското Министерство на индустрията и информационните технологии (MIIT), създавайки нова пречка пред опитите на Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd. да стартира търговското производство на електромобили, съобщава Bloomberg. 

Evergrande NEV, която към момента не е доставила нито едно превозно средство на потребителите, въпреки че обеща да победи Tesla на Илон Мъск в началото на 2019 г., кандидатства за одобрение за два модела на своята марка Hengchi миналия месец. Двата модела представляват изцяло електрически SUV-ове, захранвани чрез батерии, произведени от Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.

В списъка на MIIT двете превозни средства отсъстват.

Въпреки че Evergrande NEV направи няколко опита да събере пари през последните седмици, за да финансира масовото производство на своите електрически автомобили, компанията предупреди още през септември, че е изправена пред сериозен недостиг на средства, отразявайки някои от финансовите проблеми, които среща компанията майка.

Наскоро Evergrande NEV заяви, че е спряла плащането на някои оперативни разходи и посочи, че няколко доставчика са прекратили работата със звеното, предизвиквайки опасения относно старта на масовото производство на електромобили.

Автомобилите, които до момента са изградени от концерна, представляват прототипи и служат за реклама на изложения и за тестове.

Evergrande NEV показа няколко модела на автоизложението в Шанхай през април и пусна в интернет снимки и видеа на превозни средства, подложени на зимен тест в Монголия.

Компанията заяви, че е изхарчила кеш в размер на 130 млн. долара през първите шест месеца на годината, отчитайки загуба от 742 млн. долара. В края на октомври компанията майка обяви, че производството на електрически превозни средства ще се превърне в основен бизнес за дружеството в рамките на десетилетие. Председателят на Evergrande Хуей Ка Йен заяви, че планира да ограничи операциите с недвижими имоти, за да се съсредоточи върху автомобилите, използващи нов вид енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още