IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронни асистенти на водещи модели бяха обявени за опасни

Нито един от проверените комплекси за безопасност не работи както трябва

22:10 | 16.08.18 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Американският застрахователeн институт за безопасност на движението по пътищата (IIHS) обяви резултатите от тестове на автомобили от висок клас, оборудвани с комплекс за безопасност и електронни асистенти на водача. Оказва се, че нито една от технологиите не работи идеално, съобщава Auto.Mail.

Проверени са най-известните системи, поставяне на топ-модели - Drive Pilot (Mercedes Е-Class), Driving Assistant (BMW 5-Series), Pilot Assist (Volvo S90) и Autopilot във версия 8.1 (Tesla Model 3) и 7.1 (Tesla Model S). Всички те имат функция за самостоятелно завиване, адаптивен круиз-контрол и система за аварийно спиране, като според стандарта SAE, това съответства на второто ниво на автономно движение.

Изпитанията са проведени на специален полигон, като се оказва, че адаптивният круиз-контрол и системата за аварийно спиране и при двата модела на Tesla не успяват да намалят скоростта колата преди контакт с неподвижно препятствие, ако круиз-контролът внезапно изключи. Проблем има и при Volvo, тъй като шведският автомобил започва да спира по-късно и по-рязко от останалите машини.

Тестовете на пътя показват, че всеки автомобили, с изключение на Tesla Model 3, може и да не забележат неподвижно препятствие на пътя. Проблемът при електрическата „тройка” е точно обратното – при пътуване от 300 км са отчетени 12 фалшиви сработвания на спирачната система. Оказва се, че Model 3 отчита дори сенките на дърветата и на други превозни средства, движещи в съседните ленти или пресичащи пътя далеч напред. Това може да доведе до инцидент с движещ се отзад автомобил или да принуди шофьора да изключи круиз-контрола.

Продължението на материала четете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още