Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Емисиите на въглероден двуокис от камионите ще бъдат намалени с 30% до 2030 г.

Тежкотоварните автомобили са отговорни за 27% от емисиите на CO2 от пътния транспорт

Емисиите на въглероден двуокис от камионите ще бъдат намалени с 30% до 2030 г.

Снимка: АПИ

Емисиите на въглероден двуокис от тежкотоварните автомобили ще бъдат намалени с 30% до 2030 г., с междинна цел за намаляване от 15% до 2025 г.

Новото законодателство, неофициално договорено между евродепутатите и Румънското председателство на Съвета през февруари, беше прието с 474 гласа „за“, срещу 47 гласа „против“ и 11 гласа „въздържал се“, съобщи Европейският парламент (ЕП). 

Още по темата

Също така до 2025 г. производителите ще трябва да гарантират, че поне 2% от пазарния дял от продажбите на нови превозни средства идва от превозни средства с нулеви и ниски емисии, с цел да се противодейства на постоянно нарастващите емисии от пътния транспорт. Една четвърт от емисиите в твранспорта се дължат на тежкотоварните превозни средства.

В допълнение Европейската комисия ще трябва през 2022 г. да предложи нови цели за периода след 2030 г., в съответствие с Парижкото споразумение.

„Това, че ЕС за пръв път предприема действия относно емисиите на CO2, е голям успех. Регламентът ще помогне за намаляване замърсяването по пътищата ни и ще подобри качеството на въздуха.

Бъдещето на чистите камиони трябва да бъде водено от иновацията. Следователно това законодателство трябва да насърчава индустрията да стимулира промените и напредъка в технологиите“, заяви докладчикът Бас Ейкхаут (Зелените/ЕСА, Нидерландия).

Съветът трябва официално да одобри текста, преди той да влезе в сила.

Тежкотоварните автомобили са отговорни за 27% от емисиите на CO2 от пътния транспорт и почти 5% от емисиите на парникови газове (данни от 2016 г.). От 1990 г. насам емисиите на тежкотоварни автомобили са се увеличили с 25% - главно заради увеличението на автомобилния товарен превоз. Очаква се те да продължат да се увеличават, ако не се приложат нови политики.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Моделите електрически автомобили в Европа ще се утроят до 2021 г.