Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС e само на година от принудително ограничение на скоростта на новите автомобили

От юли 2022 г. всички нови автомобили, продавани в съюза, ще бъдат оборудвани с устройства, които ограничават скоростта им

ЕС e само на година от принудително ограничение на скоростта на новите автомобили

Снимка: Pixabay

Още през 2019 г. Европейската комисия обяви план, който не се хареса на много от шофьорите. От 6 юли 2022 г. всички нови автомобили, продавани в ЕС, ще бъдат оборудвани с устройства, които ограничават скоростта им, припомня Carscoops.

Системата, до чието въвеждане остава само година, се нарича Intelligent Speed Assistance (ISA). Тя работи с помощта на GPS и разпознава уличните знаци. И когато шофьорът надвишава ограничението на скоростта, наложено от тях, превозното средство може да използва различни методи, за да го забави. Тези методи варират от предупреждения чрез вибрации до звукови сигнали.

Системата ISA може също така да намали мощността на двигателя след ограничението на скоростта или дори да направи педала на газта по-труден за натискане. Такива технологии се използват от известно време, но поне засега водачите могат да ги неутрализират, като натиснат педала на газта или като деактивират системата изцяло.

Автомобилите, които са получили хомологация преди датата на приемане на системата – 6 юли 2022 г., ще трябва да бъдат оборудвани с нея до 2024 г. Ограничението ще важи и за Великобритания - въпреки че страната напусна ЕС, тя запази по-голяма част от правилата, които се спазват в държавите от съюза.

Още новини за автомобили четете на сайта на Automedia

По статията работи: Евгения Маринова
Още по темата: Новини автомобили

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Polestar показа кросоувъра Polestar 3, ще разработва собствена платформа