IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви вградено автоматично ограничение на скоростта в новите коли?

Предложението е автомобилите да намаляват скоростта сами, съобразно ограниченията на пътя

17:08 | 23.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съвет за безопасност на транспорта планира въвеждането на задължителни ограничители на скоростта във всички нови автомобили, като мярката ще може да започне да се прилага след 3 години. Това все още е проект, който обаче е получил одобрение на „група ключови членове на Европейския парламент”, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от Automedia.bg.

Системата се нарича Intelligent Speed Assistance (ISA) и ограничителят на скоростта ще използва GPS данни и функцията за разпознаване на пътните знаци, за да определя ограничението на скоростта във всеки участък.

След това ограничителят автоматично ще намалява скоростта на колата до позволеното. Въпреки това шофьорите няма да загубят пълен контрол върху скоростта, тъй като авторите на законопроекта предвиждат ограничението да може да се преодолява с по-рязко подаване на газ. Въпреки това системата ще се активира всеки път, когато водачът запали двигателя.

В същото време възможността да заобикаля ограничението също на свой ред ще бъде лимитирана.

„Ако водачът продължава да кара със скорост, по-висока от разрешеното в продължение на няколко секунди, системата ще започне да излъчва предупредителни сигнали, докато скоростта не се върне в рамките на разрешеното”, се казва в проекта. С други думи, предупреждението ще е подобно на това при забравен предпазен колан.

Прогнозите са новите ограничители на скоростта да намалят катастрофите с 30%, което означава 25 000 по-малко загинали в Европа за 15 години след въвеждането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 8
ПИЧ
преди 5 години
Пак Брюкселските бюрократи искат да се намесват в живота на хората. Ей тия докато не се изхвърлят на бунището, ще пречат на живота на хората. Със желанието си да регулират и да определят всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още