IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прие по-строги еконорми за автомобилите

Емисиите въглероден двуокис от новите автомобили се очаква да намалеят с 37,5% през 2030 г. в сравнение с 2021 г.

11:16 | 18.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод за автомобили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод за автомобили. Снимка: Ройтерс

Според компромис в рамките на Европейския съюз (ЕС) новите автомобили трябва да отделят значително по-малко въглероден диоксид (CO2) след 2030 г., отколкото досега. Европейската комисия, Европейският парламент и държавите членки постигнаха съгласие по този въпрос в рамките на помирителна процедура. Емисиите въглероден двуокис от новите автомобили се очаква да намалеят с 37,5% през 2030 г. в сравнение с 2021 г. За лекотоварните автомобили бе договорено намаление на емисиите на CO2 с 31%. За двата класа превозни средства трябва да се постигне намаляване с 15% до 2025 г. като междинен етап, предава DPA.

Спецификациите са много по-тежки, отколкото планираше като цяло автомобилната индустрия. В началото на октомври държавите членки на ЕС призоваха за намаляване на стойността на CO2 за новите леки и лекотоварни автомобили със средно 35%. Тогава Германия подкрепи целта, въпреки че федералното правителство, както и Европейската комисия, всъщност настояват за намаление от „едва“ 30%. Европейският парламент участва в преговорите с искане за минус 40%.

Спецификациите трябва да допринесат за постигането на общите цели на Европейския съюз в областта на климата и за намаляване на емисиите от автомобилния трафик. Решението е критично важно за самата автомобилна индустрия. Новите целеви стойности могат да бъдат постигнати само ако производителите продават освен дизелови и бензинови коли и все повече превозни средства с нулеви емисии - например чисти електрически автомобили. Само тогава те могат да постигнат цялостното съкращение на емисиите. Но за тази цел трябва да преструктурират производството си.

Новото решение предизвика негативна реакция сред производителите на автомобили. В своя позиция те обявиха, че решението ще доведе до съкращения – както на работници, така и на моделната гама на различните компании. Най-яростна е съпротивата на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA). Според нея производителите биват принудени да преминат към разработка на електромобили, което ще увеличи разходите им.

„Новите стандарти ще поставят много високи изисквания и никой не може да каже дали договорените граници могат да бъдат достигнати в посочения момент. В същото време правителствата не правят достатъчно за стимулирането на преминаването към електрически превозни средства”, заяви ръководителят на VDA Бернхард Матес, цитиран в прессъобщение.

Германското правителство и германските производители се опасяват от загубата на работни места, ако преминаването към нови двигатели се извърши твърде бързо. Поддръжниците на по-строгите правила, от друга страна, твърдят, че европейските автомобилни производители могат да се конкурират с Китай и да създадат нови работни места.

От Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA) също посочиха, че намаляване на емисии с 37,5% до 2030 г. в сравнение със стойностите от 2021 г. е нереалистично, като се има предвид какви са сегашните стандарти в ЕС. В момента позволените нива на CO2 са 130 гр/км (средно за гама на всеки производители), а през 2021 г. те трябва да бъдат намалени до 95 гр/км. От тази база трябва да последва понижението. Но и сегашните правила не са достигнати от много производители все още: европейската средна стойност е 118,5 грама. Общо около една четвърт от всички парникови газове в ЕС са от трафика, като най-голям дял имат автомобилите и камионите.

„Ако настоява за прекалено амбициозни стойности за намаляване на емисиите на CO2, ЕС рискува да направи автомобилите твърде скъпи за хората с ограничени ресурси", заяви асоциацията. Неотдавнашните протести във Франция и Белгия са показали, че темпът на промяната се нуждае от подкрепа от обществото, твърди още асоциацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още