IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще направи задължителни "черните кутии" при автомобилите от 2022 г.

Нови функции в колите целят по-малък брой на катастрофите

20:56 | 26.03.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейските институции постигнаха споразумение днес от 2022 година новите коли да бъдат оборудвани със системи за автоматично спиране и "черни кутии", като целта е да се намалят катастрофите по пътищата в Европа, предадоха ДПА и ТАСС.

Мерките бяха предложени от Европейската комисия миналата година, за да се намалят смъртните случаи при автомобилни катастрофи. Годишно при катастрофи в ЕС загиват 25 хил. души. Освен това около 140 хил. души всяка година получават сериозни травми при катастрофи. 

В списъка с новите характеристики, които ще трябва да имат автомобилите, са функция, която затруднява шофирането под влиянието на алкохол, функция, която записва данните за катастрофата, както и такава, която пречи да се превишава скоростта. Колите ще трябва да имат технологии, които да ги придържат автоматично в съответната лента, както и детектори, отчитащи опасността от задремване на шофьора, предаде БТА.

Камионите ще бъдат оборудвани със сензори за улавяне на пешеходци и мотоциклетисти в "сляпата точка" на автомобила.

По-голямата част от катастрофите са причинени от човешка грешка, каза Елжбета Бенковска, европейски комисар по вътрешен пазар.

Мерките ще изискват официалното одобрение на евродепутатите и страните членки - стъпка, която се очаква да бъде формалност, отбелязва ДПА.

Повечето характеристики, повишаващи сигурността на автомобилите, ще бъдат задължителни за новите модели от май 2022 г. и ще бъдат въведени за съществуващите модели две години по-късно, посочва в съобщение Европейският парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
Съмнявам се че водещият мотив е споменатия брой жертви от катастрофи.По-скоро това е поредната административна мярка за оскъпяване на производството с главна цел да се подпомогне икономиката на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 5 години
В БГ такива системи ще бъдат 'чипосани' веднага след покупката на колата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
ха ха ... човек , ти си железен анти ЕС . идеята се съмнявам че ще мине скоро , по памет цитирам , мисля че беше на холандската партия на зелените . автомобилното лоби е много силно в ЕС . чат пат се зачитам в един два хамерикански сайта за възобновяема енергия , и в секциите за коментари под тях се води обикновенно доста активна дискусия на потребители със стотици постове и мнения . и реплики като "ами виж в европа как са го направали ... " ... или ... "добре бе , европейците защо го правят така пък тук не ..." . което радва доста , виждат ни единен съюз , обединени държави . рядко споменават държави освен ако не конкретизират нещо географски :))) ... дори съм зачитал коментари от сорта ... "ами европейската фирма сименс..." ... дори фирмите вече ги споменават като европейски , а не на национални държави :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Явно лудите вместо да се лекуват в психиатрията правят политики в брюселската бюрокрация... Ето докъде стигнахме като неглижирахме хората с психични проблеми, панически страхове и т.н. То след техния идол търтеят маркс всичко може да се очаква от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 18
studioaa
преди 5 години
Болшевиките от европ(ге)йската комисия не престават да ни удивляват със безумните идеи и още по-безумни и ненужни законодателни инициативи и регулации. Американската конституция няма и 20 страници, а поставя основите на могъща световна империя, а жалкият лисабонски договор и 2000 страници не могат да го поберат и европейския съюз базиран на него ще се разпадне и при първия по-сериозен полъх на ветровете на промяната... Няма по-жалка и патетична хунта от юнкерите, ван ромпоите, макроните и останалата болшевишка шлака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ами то и сега има идея да се въведат фабрични ограничители на скоростта за извънградско 50км/ч , за градско 30км/ч и да има датчик за алкохол на шофьорското място и колата да не тръгва ако си пил :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Някой в ЕС е прекалил с виното, аз и без черна кутия мога да ви кажа 3-те причини за катастрофи, не са колите, а това зад кормилото, което е натиснало газта, докато опре ламарината, напило се е и на всичкото отгоре говорите по телефона, без да следи пътя. За какво са им тия кутии? С цел изясняване на катастрофата ли? Как ще подобрят колите така, че да избегнат по-горните шофьори? Това работи при самолетите, където са 1000 системи, но колите са относително прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
majnata
преди 5 години
а на шофьорите по един чип у кофата ... тъй ше отпадне нуждата от джи пи ес ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още