IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонски производител на батерии разширява производството в Германия

Skeleton ще използва набраните около 38 млн. евро от кръг на финансиране за разширение на своя производствен капацитет в Саксония

12:13 | 01.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Skeleton Technologies</em></p>

Снимка: Skeleton Technologies

Естонският разработчик на батерии Skeleton Technologies ще увеличи производството си в Германия, след като набра 37,6 милиона евро в нов кръг на финансиране, съобщава Automotive News Europe.

До момента Skeleton е успяла да набере около 200 млн. евро за производството на своите високоефективни суперкондензатори – устройства за съхранение на енергия, които могат да се зареждат само в рамките на няколко секунди и предлагат почти безкраен експлоатационен живот. 

Последното набиране на средства привлече индустриални играчи и технологични предприемачи, включително шведския изобретател Бенгт Уолквист от Gylling Optima Batterie, EIT InnoEnergy, Nidoco и председателя на Wise Таавет Хинрикус.

„За нас е изключително важно да се стремим към разширяване“, заяви главният изпълнителен директор и съосновател на Skeleton Таави Мадиберк.

Skeleton планира да се върне към набирането на средства в рамките на 18 месеца, като възможностите включват ново частно финансиране, както и първично публично предлагане (IPO).

Мадиберк отказа да разкрие текущата оценка на компанията, но Harju Elekter, естонска индустриална група, сподели по време на представянето на своя финансов отчет миналия юли, че делът ѝ в Skeleton достигат 7,22 процент на стойност 18 милиона евро. Това би оценило цялата компания на 249 млн. евро.

„Научноизследователската и развойна дейност, която те развиват вече десетилетие, има огромен потенциал“, сподели пред Bloomberg по телефона естонският милиардер Таавет Хинрикус, който инвестира в Skeleton чрез Taavet+Sten.

Компанията планира да построи нов по-голям завод в близост до своето действащо съоръжение в Саксония и в крайна сметка да произвежда 12 милиона клетки годишно, след като обектът бъде въведен в експлоатация през 2023 г. Сред клиентите на Skeleton изпъкват чешката марка Skoda на Volkswagen Group, Medcom Mitsubishi и Европейската космическа агенция.

Суперкондензаторите са по-добри за употреба до 60 секунди, но не съхраняват толкова много енергия, колкото по-евтините литиево-йонни батерии, използвани в електрическите превозни средства. Skeleton също работи за комбиниране на двата вида батерии и разработване на твърдотелна клетка, включваща суперкондензатор, който може да се използва в автомобили.

Естонският доставчик е набрал капитал от инвеститори в рисков капитал, от германското правителство и Европейската инвестиционна банка, като се стреми да доминира в ниша на пазара на батерии, воден от азиатските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още