IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande набра 1,4 млрд. долара от продажба на акции в автомобилното си звено

Китайският имотен гигант търси начини да намали дълга си, като планира до края на годината да погаси 24 млрд. долара заеми

10:30 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания за недвижими имоти China Evergrande Group е успяла да набере около 10,6 млрд. хонконгски долара (1,4 млрд. долара), продавайки акции на своето звено за електрически превозни средства, в пореден опит да увеличи своя капитал, съобщава Bloomberg.

Продажбата се отнася за около 2,7% от акциите на China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd., посочват от Evergrande. 

Evergrande продава активи, за да синхронизира своите баланси с усилията на китайските регулатори за свиване на дълга в имотния сектор. В края на 2020 г. се оказа, че компанията нарушава всички ключови показатели за намаляване на нивата на дълга - известни като „трите червени линии“, въпреки че много от нейните местни конкуренти отчетоха подобрение в това отношение.

След като регистрира втората си поредна година на спад в печалба през март, Evergrande разкри плановете си да намали наполовина останалата част от заемите си през следващите две години. За да постигне целта, тя трябва да поддържа продажбата на акции в своите нови бизнес начинания, твърдят анализатори.

„Набирането на средства от акции ще бъде основен начин за намаляване на дълга на Evergrande, тъй като продажбите на имоти с отстъпка няма да бъдат достатъчни, за да се постигне тази агресивна цел“, заяви анализаторът от Bloomberg Intelligence Кристи Хун. „Продажбата на акции на дъщерните ѝ компании представлява по-добър вариант“ предвид ниската оценка на компанията майка, добави тя.

Сделката ще помогне на Evergrande да понижи с 5,6% дълга в размер на 156,5 млрд. юана (24 млрд. долара), който дружеството планира да изплати през тази година, заяви Хун.

Evergrande Evergrande

Компанията продава 260 милиона акции на Evergrande NEV при 40,92 хонконгски долара за дял, като Evergrande планира да използва приходите за общия оборотен капитал.

Сделката ще намали дела на 20-те най-големи акционери в звеното под 90%.

Акциите на Evergrande NEV поскъпнаха с повече от 600% през миналата година, тъй като концернът се съсредоточи върху електрическите превозни средства, въпреки че все още не е започнал производство.

През януари фирмата набра 3,4 млрд. долара, привличайки някои приятели и бизнес сътрудници на председателя на Evergrande Хуей Ка Ян. Сега звеното се радва на пазарна капитализация по-голяма от тази на втория по големина американски автомобилен производител Ford Motor Co.

Evergrande може допълнително да намали размера на своя дълг чрез осъществяване на първично публично предлагане (IPO) на своята онлайн платформа за продажба на автомобили и имоти по-късно тази година. През март конгломератът набра 16,4 млрд. хонконгски долара, продавайки дял от бизнеса, известен като FCB Group.

Въпреки че Evergrande разполага с „реалистичен план за съществено намаляване на общия си дълг“, намаляването на зависимостта от краткосрочните заеми ще бъде по-трудно, пишат анализатори от Fitch Ratings. Почти 47% от дълга на дружеството към края на 2020 г. са краткосрочни заеми, чийто падеж е през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още