IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande NEV започва да приема предварителни поръчки за електромобилите си

Резервациите се отнасят за модела Hengchi 5, като се очаква масовото производство на автомобила да започне през третото тримесечие

14:51 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският автомобилен производител China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd. обяви, че ще започне да приема предварителни поръчки за своя първи електрически модел - ключов крайъгълен камък за звеното на изпадналата във финансова криза строителна компания China Evergrande Group, съобщава Ройтерс.

По-рано председателят на Evergrande Хуей Ка Йен заяви, че планира да ограничи дейността с недвижими имоти, за да се съсредоточи върху автомобилите, използващи нов вид енергия. Този преход трябва да бъде осъществен в рамките на 10 години.

Според Evergrande NEV предварителните поръчки за модела Hengchi 5 трябва да започнат в сряда (6 юли). 

Масовото производство на Hengchi 5 засега е отложено за третото тримесечие, според последните изявления на ръководителите на компанията. Това е поредното отлагане, след като първоначалните планове на концерна бяха за старт на производството през втората половина на 2021 г.

Компанията майка Evergrande в същото време е притисната от пасиви на стойност над 300 млрд. долара. Тя е заплашена и от съдебни искове от страна на инвеститорите.

Звеното ѝ за електромобили планира да произвежда 1 млн. превозни средства годишно до 2025 г.

През 2018 г. Evergrande обяви, че ще навлезе в бизнеса с автомобили, използващи нов вид енергия (NEV), за да диверсифицира приходите си. През 2019 г. звеното обяви план за инвестиране на около 45 млрд. юана (7 млрд. долара) в рамките на три години.

Отделно компанията заяви, че планира да набере поне 30 млрд. хонконгски долара (3,8 млрд. долара) през 2020 и 2021 г., в което финансиране ще участват играчи като Tencent.

Междувременно проблемите за групата продължават. В края на юни стана ясно, че дружеството Top Shine Global Limited of Intershore Consult (Samoa) Limited е подало молба за обявяване в несъстоятелност срещу China Evergrande Group във Върховния съд на Хонконг. Според документа, който може да бъде разгледан на уебсайта на съда, изслушването ще се проведе на 31 август.

Към момента Evergrande дължи около 20 млрд. долара на чуждестранни инвеститори. Компанията планира да представи предварителен план за преструктуриране до края на юли. От началото на годината се намесиха и редица държавни компании, за да помогнат на Evergrande да се преструктурира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още