IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande се пренасочва към производството на електромобили като основен бизнес

Китайската група ще се фокусира върху превозните средства, използващи нов тип енергия, за да се конкурира с най-големите имена на пазара

11:11 | 25.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на звеното за електромобили на буксуващата китайска група за недвижими имоти China Evergrande Group поскъпнаха на борсата в Хонконг, след като председателят на компанията майка заяви, че производството на такъв тип превозни средства ще се превърне в основен бизнес за дружеството в рамките на десетилетие, съобщава Bloomberg.

Акциите на China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd. поскъпнаха с цели 17% в понеделник, отчитайки най-големия си ръст в цената за последните три седмици. Цената на книжата на основната група Evergrande нарасна с 6% в по-ранните часове на редовна търговия, след което приключи сесията с ръст от 0,37 на сто. 

Securities Times съобщи в петък, че председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен заяви, че планира да ограничи операциите с недвижими имоти, за да се съсредоточи върху автомобилите, използващи нов вид енергия.

Префокусирането на China Evergrande Group към електромобили ще бъде предизвикателство, като се има предвид, че звеното на групата, което разработва подобни превозни средства, все още не е доставило нито една кола въпреки амбициите на Хуей да се конкурира с индустриални гиганти като Tesla Inc. Най-задлъжнялата строителна компания в света се намира в дълбока финансова криза, която я принуждава да обмисля продажбата на дялове в своите звена, в това число и в Evergrande NEV.

Миналия месец Evergrande NEV предупреди за "сериозен недостиг на средства" и добави, че няма гаранция, че може да изпълни финансовите си задължения. Недостигът на ликвидност означава, че звеното спира да плаща някои оперативни разходи, като това накара някои от неговите доставчици да се отдръпнат.

Evergrande Evergrande

Първата електрическа кола на компанията Hengchi ще започне да се произвежда в търговски обеми във фабриката на Evergrande NEV в Тиендзин в началото на следващата година. През август концернът предупреди, че може да се наложи да отложи масовото производство освен ако не си осигури повече капитал в краткосрочен план.

China Evergrande Group, която освен със строителство и електромобили, развива бизнес и с футболни отбори и бутилиране на минерална вода, наскоро беше разкритикувана от Народната банка на Китай за „неспособността си да управлява добре своя бизнес“. В коментар, насочен срещу ръководството на групата, представител на централната банка на страната заяви, че вместо да работи разумно на фона на постоянно променящите се пазарни условия, компанията „сляпо се разширява и диверсифицира“ през последните години.

Evergrande похарчи повече от 3,7 млрд. долара за редица компании, свързани с електромобили, след като обяви през 2019 г., че иска да бъде водещ световен производител на зелени автомобили. Този план остава нереализиран, като Evergrande NEV отчита загуба от 4,8 млрд. юана (752 милиона долара) през първата половина на тази година. През септември звеното се отказа от възможността да се листне на китайския вариант на американската Nasdaq – борсата Star в Шанхай.

Според Хуей групата няма да купува допълнително земя през следващите 10 години. Годишните приходи от продажби на недвижими имоти на компанията ще се свият до около 200 млрд. юана за 10 години от 700 млрд. юана, отчетени през 2020 г., изтъква председателят. Evergrande дължи над 300 млрд. долара на банки, облигационери, доставчици и инвеститори. Миналата седмица групата успя да покрие лихви по облигации преди изтичането на крайния срок. Компанията направи плащане от 83,5 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
до вчера строителство.. от днес електрички! Те това е да се преквалифицираш, бацеее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още