IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията проверява за картел германски автопроизводители

Става въпрос за Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler

09:19 | 23.07.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия съобщи, че проверява сигналите за съществуването на картел между големите германски автомобилостроители, предаде Франс прес.

"Европейската комисия и германското бюро за борба с картелите получиха сведения" за евентуален картел между германските автомобилостроители Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler, "които се проучват от Комисията", съобщи ЕК.

"На този етап ще е прибързано да се правят повече предположения. Европейската комисия и националните власти по въпросите на конкуренцията са в тясно сътрудничество по този тип дела", добави говорител на ЕК. След проверката Европейската комисия ще прецени дали да започне разследване, което може да трае години, преди да бъде наложена финансова санкция.

Германският седмичник "Шпигел" обяви, че Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler са образували картел още през 90-те години и са съгласували например ограничаването на вредни емисии при дизеловите автомобили.

"Шпигел" се позовава на документ, който Volkswagen е подал пред антимонополните власти през юли 2016 г. В него се посочва, че има подозрение за действия, нарушаващи антимонополното законодателство. Според седмичника Даймлер също е направил подобно доброволно самопризнание.

Политиката на ЕК насърчава фирмите сами да й предават вътрешни доказателства за наличието на картел. Първата фирма член на картел, която доброволно се разкрие, избягва глобата.

На 19 юли 2016 г. Европейската комисия наложи глоба от 2,93 милиарда евро на четири европейски компании за производство на камиони по обвинение, че те в продължение на 14 години се договаряли помежду си на какви цени да продават камионите си.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Е , затова я наричат страната на неограничените възможности... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Когато се казва, че бизнеса дирижира политиците това е доста вярно. Какъв управляващ би могъл да е президента на Щатите, при положение, Че Илон Мъск, дори по най-официални данни е изкарал годишният му доход за малко повече от час. А всичката заплата на Барак - за двата му мандата я е получил за под 3 дни. Кой от двамата е по-могъщ и с повече влияние? Бедният жалък президент на държавата, или "великият" бизнесмен?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Що тъй проверките на ЕК толкоз много приличат на проверките на наш.та ...------------------------------------Ами защото са такива. Аз никак не мога да разбера мнението на някои колеги, които твърдят едва ли не, че корупция има само в България. Напротив. При нас корупцията е главно на дребно, защото в България по технически причини няма фирми с размерите на Даймлер, които да могат да плащат рушвети с милиарди. Корупцията извън нашата малка страна е със съвсем други мащаби. Но само за миг си представи колко сладък биха могли да направят живота на политиците фирми като Lockheed-Martin или Boeing. Там е истината. При това става дума за средства, които са напълно неконтролируеми и практически не подлежат на ревизия или отчет. Кой може да каже колко струва една подводница клас "Лос Анджелиз"? Има ли такъв ревизор на планетата, който да е достатъчно компетентен и да може да провери колко струва всеки детайл, направен ли е от необходимия материал и има ли нужда изобщо от него. Нема такъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Аааааааааааа, не бе, няма такова нищо..... те нали си плащаха за да няма, а сега какво, да не би някой да иска да вдига комисионната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Що тъй проверките на ЕК толкоз много приличат на проверките на наш'та прокурватура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още