IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските следователи препоръчват разследване срещу VW

Производителят може да е разработвал манипулираните двигатели с кредит от EIB

17:11 | 01.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската служба за борба с измамите (OLAF, ОЛАФ) очевидно е намерилa в рамките на своето разследване на скандала с дизеловите коли на Volkswagen конкретни доказателства за неправомерни действия от страна на мениджърите на германския концерн. Органът е поискал от германската прокуратура да предприеме конкретни правни действия. По-конкретно, така наречената съдебна препоръка е била изпратена до прокуратурата в Брауншвайг, се казва в изявление на ОЛАФ.

От 2015 г. ОЛАФ се занимава и с въпроса дали VW неоснователно е получила кредити от Европейската инвестиционна банка (EIB) или неправомерно е използвала средства от ЕС за научни изследвания и развойна дейност. Такъв ще е случаят, ако средствата са били инвестирани в разработването на двигатели с манипулиран контрол на изгорелите газове.

Още през май 2016 г. Volkswagen върна предварително кредити на EIB в размер на 975 млн. евро. Говорител на концерна заяви тогава, че производителят „иска да отхвърли всяко подозрение“ във връзка с разследването. 

Следователите от ОЛАФ не са предоставили конкретни данни за изводите от проверката си. Те обаче са предоставили препоръки и на EIB. Стъпката е и доказателство, че мерките на банката срещу различни злоупотреби не са били достатъчни. Както банката, така и германската прокуратура ще трябва да докладват как са реагирали на препоръката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още