Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Европейските следователи препоръчват разследване срещу VW

Производителят може да е разработвал манипулираните двигатели с кредит от EIB

Европейските следователи препоръчват разследване срещу VW

Снимка: Ройтерс

Европейската служба за борба с измамите (OLAF, ОЛАФ) очевидно е намерилa в рамките на своето разследване на скандала с дизеловите коли на Volkswagen конкретни доказателства за неправомерни действия от страна на мениджърите на германския концерн. Органът е поискал от германската прокуратура да предприеме конкретни правни действия. По-конкретно, така наречената съдебна препоръка е била изпратена до прокуратурата в Брауншвайг, се казва в изявление на ОЛАФ.

От 2015 г. ОЛАФ се занимава и с въпроса дали VW неоснователно е получила кредити от Европейската инвестиционна банка (EIB) или неправомерно е използвала средства от ЕС за научни изследвания и развойна дейност. Такъв ще е случаят, ако средствата са били инвестирани в разработването на двигатели с манипулиран контрол на изгорелите газове.

Още през май 2016 г. Volkswagen върна предварително кредити на EIB в размер на 975 млн. евро. Говорител на концерна заяви тогава, че производителят „иска да отхвърли всяко подозрение“ във връзка с разследването. 

Следователите от ОЛАФ не са предоставили конкретни данни за изводите от проверката си. Те обаче са предоставили препоръки и на EIB. Стъпката е и доказателство, че мерките на банката срещу различни злоупотреби не са били достатъчни. Както банката, така и германската прокуратура ще трябва да докладват как са реагирали на препоръката.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Франция забранява дизеловите и бензинови автомобили след 2040 г.