IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фамилията Порше-Пиех вече няма да заема ръководни постове във Volkswagen

Председателят на Porsche, собственик на VW, коментира, че ключът на успеха на компанията е наемането на външни мениджъри

16:34 | 08.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на фамилиите Порше-Пиех, която контролира Volkswagen, вече няма да могат да бъдат изпълнителни директори на производителя на автомобили, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изказване на председателя на Porsche Automobil Волфганг Порше за германски вестник.

Правилото „нито един член на семейството да не бъде активен в оперативния бизнес трябва да важи за Porsche и цялата група Volkswagen”, казва Ханс Мишел Пиех в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, публикувано в събота.

Коментарите му идват, след като Фердинанд Пиех, член на фамилията, продаде по-голямата част от дяла си в Porsche, която притежава 52,2% от акциите с право на вот във VW, на по-малкия си брат Ханс Мишел Пиех.

Фердинанд Пиех преди имаше стремеж да води автомобилния производител Porsche, но надеждите му бяха смазани през 70-те години, тъй като фамилията не искаше нейн член да бъде начело.

Той продължи кариерата си с високопоставени позиции в Audi и Mercedes-Benz, достигайки до поста главен изпълнителен директор на VW, преди контролът над нея да бъде поет от фамилиите Порше-Пиех, и в крайна сметка до позицията на председател на надзорния съвет.

Напускането на Фердинанд Пиех от VW отбеляза края на влиянието на внушителна фигура в автомобилната индустрия. Той имаше трудни отношения с компанията, след като бе отстранен като неин председател през 2015 г. - месеци, преди да бъде замесена в скандала с манипулиране на дизеловите емисии.

Ханс Мишел Пиех казва за германския вестник, че тайната на успеха на Porsche е, че компанията избира външни лица за мениджъри, а не посочва членове на фамилията.

Като член на надзорния съвет не можеш лесно да казваш на член на фамилията какво да прави. Но можеш да говориш с нает мениджър по съвсем различен начин“, коментира той.

Той отказва да коментира колко е платил за дела на брат си, чиято пазарна стойност се оценява на около 1 млрд. евро.

На въпрос кой ще заеме мястото на Фердинанд Пиех в надзорния съвет на VW, той отговаря: „Все още обмислям кой ще получи поста“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още