IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Faurecia придобива 60% от германския доставчик Hella срещу близо 7 млрд. евро

Френският концерн успя да победи конкуренцията при наддаването в лицето на германския производител на авточасти Mahle и френската Cie Plastic Omnium

16:00 | 15.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен доставчик Faurecia SE се споразумя да придобие Hella GmbH в сделка, която оценява германската компания на 6,8 милиарда евро, побеждавайки конкурентните залози, съобщава Bloomberg.

Faurecia ще закупи 60% от основната от семейство Хюек Hella чрез микс от акции и пари в брой. 

Фамилия Хюек ще притежава цели 9% от новата компания. Faurecia успя да победи конкуренцията при наддаването в лицето на германския производител на авточасти Mahle GmbH и френската Cie Plastic Omnium SA.

Миналия месец Knorr-Bremse AG внезапно се отказа от идеята си да придобие Hella, след като инвеститорите реагираха негативно на плановете ѝ.

Сделката, една от най-големите в европейската индустрия за авточасти през последните години, ще създаде компания с годишни приходи от продажби от около 23 млрд. евро – като прогноза на Faurecia е този показател да надхвърли 33 млрд. евро през 2025 г. - и около 150 000 служители.

Faurecia посочва, че придобиването ще оформи седмия по големина доставчик на авточасти в света и ще я постави в по-добра позиция да продава продукти за електрическата мобилност.

„Заедно ще имаме жизненоважното предимство да се възползваме от стратегическите двигатели, които трансформират автомобилната индустрия“, изтъква главният изпълнителен директор на Faurecia Патрик Колер.

Производителите на автомобилни части пострадаха от глобалния недостиг на полупроводници и прекъсванията по веригите на доставка по време на пандемията, които според Hella най-вероятно ще продължат и през настоящата финансова година.

Въпреки недостига Faurecia наскоро заяви, че очаква световното автомобилно производство да се възстанови през следващите години и да се върне към нивата от преди Covid.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още