IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FAW може да придобие изправения пред фалит основен китайски партньор на BMW

Сделката може да достигне стойност от 7,2 млрд. долара, посочват източници

10:39 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nelson Ching/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Китайската държавна автомобилна компания FAW Group разглежда възможността за придобиване на Brilliance China Automotive Holdings Ltd - основният партньор на BMW в Китай, в сделка, която може да струва около 7,2 млрд. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата. 

Възможността за придобиване от страна на FAW, вторият по големина на пазарния дял производител в Китай, се разглежда на фона на проблемите около най-големия акционер в Brilliance - Huachen Automotive Group, който е изправен пред фалит, тъй като е просрочил погасяването на задължения в размер на 6,5 милиарда юана (1 млрд. долара) в края на миналата година.

През октомври Huachen, собственост на правителството на провинция Ляонин, е просрочила плащане по облигации в размер на 1 млрд. юана (151,88 милиона долара), присъединявайки се към нарастващия брой държавни китайски фирми с просрочени дългове, което помрачава доверието на инвеститорите и разтърсва пазара на облигации в Китай.

Huachen е изправена пред перспективата за преструктуриране, след като Gezhi Automobile Technology Co подаде молба до съда в град Шънян за преструктуриране на Huachen. Все още не е ясно дали молбата ще бъде приета.

Според дискусиите, които текат в момента, FAW първоначално ще закупи 30,43% от Brilliance, които принадлежат на Huachen, след което още 11,89% - собственост на държавната Liaoning Provincial Transportation Investment Group, съобщават източниците.

След това FAW ще направи задължителна оферта за останалите акции на Brilliance. Автомобилният концерн планира да предложи около 11 хонконгски долара за акция, което представлява 70% премия за акция спрямо средната цената за януари – 6,48 хонконгски долара.

За да успее да сключи сделка, FAW иска да създаде офшорно инвестиционно дружество и да търси други инвеститори в подкрепа на придобиването.

Цената на акциите на Brilliance скочи с 25,6% в края на редовната търговия на борсата в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още