IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FCA е напът да се признае за виновен по скандала с емисиите от дизеловите коли

Адвокати на FCA и служители на Министерството на правосъдието на САЩ посредничат за постигането на споразумение за признаване на вина от страна на концерна

13:57 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Fiat Chrysler Automobiles (FCA) прави крачка напред да признае измамата с емисиите от своите пикапи Ram и SUV автомобили Jeep, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с преговорите.

Адвокати на FCA и служители на Министерството на правосъдието на САЩ посредничат за постигането на споразумение за признаване на вината, което може да бъде обявено през следващите седмици и да включва финансови санкции на обща стойност между 250 милиона и 300 милиона долара. 

Това ще отбележи поредния етап от правителствени мерки срещу практиките на автомобилните производители относно вредните емисии след „Дизелгейт“.

Скандалът около емисиите избухна през 2018 г., когато американските регулатори разкриха данни, свързани с манипулиране на резултатите от тестовете за въздействие върху околната среда на коли на германския автомобилен концерн Volkswagen.

Разследването около FCA се фокусира върху приблизително 100 000 превозни средства с дизелови двигатели, за които се твърди, че са заобиколили регулациите относно изгорелите газове.

Служителите на Министерството на правосъдието подготвят документи, които вероятно ще бъдат обсъдени с FCA за финализиране на сделката, като условията по нея подлежат на промени.

Евентуално признание от страна на FCA ще сложи край на поредица от разследвания, датиращи от 2015 г. и свързани с дизеловите превозни средства в продуктовата гама на концерна, предлагана в САЩ.

Скандалите с манипулираните данни за емисиите хвърлиха сянка върху технологията на дизеловия двигател и ускориха прехода към по-чисти автомобили, като електрическите превозни средства.

Европейските автомобилни производители популяризираха технологията за "чист дизел" като начин за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и улесняване на прехода към електрическа мобилност.

Сега автомобилните производители ускоряват разработването на изцяло електрически превозни средства, за да отговарят на по-строгите стандарти за замърсяване след „Дизелгейт“.

През април Министерството на правосъдието обвини двама служители на FCA в предполагаема измама с емисии. Италианските власти арестуваха един от двамата служители през септември.

Според обвинението тези служители са предложили инсталирането на нелегален софтуер, който манипулира данните за изгорели газове по време на тестовете. При проверка в полеви условия обаче се вижда, че въпросните дизелови автомобили отчитат много по-високи нива на замърсяване от тестовете.

В Италия FCA се сблъсква с подобно разследване, което засяга продажбата на дизелови коли в периода 2014-2017 г. Компанията е обвинена и във възпрепятстване на работата на антимонополното звено към икономическото министерство през 2016 и 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още