IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ferrari ще представи първия си електромобил през 2025 г.

След напускането на Луис Камилери марката суперавтомобили сменя фокуса си на фона на глобалния стремеж към електрификация в сектора

21:49 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианската марка спортни автомобили Ferrari обмисля възможността да започне производството на изцяло електрически превозни средства, като се очаква първият подобен автомобил да бъде представен през 2025 г., заяви по време на годишното събрание между ръководството и акционерите на компанията председателят Джон Елкан, цитиран от Bloomberg.

Коментарът на Елкан сигнализира, че Ferrari променя своя подход към електрификацията, след като Луис Камилери подаде остава като изпълнителен директор в края на 2020 г., и се ангажира с този тренд, който вече обхваща глобалната автомобилна индустрия и други марки суперавтомобили. 

През целия си престой във Ferrari като ръководител на марката Камилери гледаше скептично на идеята за създаване на спортен електромобил и ще се откаже от двигателите с вътрешно горене.

„Много от нашите клиенти споделят, че не могат да си представят истинско Ferrari, което е напълно електрическо“, изтъква 66-годишният Камилери през 2019 г.

Миналата година той заяви пред анализаторите, че не очаква от Ferrari да стане 100% електрическа марка и изключва електромобилите да представляват дори 50% от продуктовата гама на марката, докато е жив.

Работна група вече е съставила списък от евентуални кандидати, в който личат имената на ръководителя на модната марка Gucci Марко Бизари, шефът на Valentino  Стефано Саси, както и Ханс Хьогщед - изпълнителен директор на дизайнерската компания Tom Dixon.

От своя страна Елкан, потомък на фамилията Анели, заяви в четвъртък пред инвеститорите, че търсенето на нов главен изпълнителен директор продължава с ускорен темп.  Кандидатите, които присъстват в списъка на компанията, разполагат с техническите възможности, с които ще могат да ръководят марката, подчертава той.

„Продължаваме да изпълняваме нашата стратегия за електрификация по изключително дисциплиниран начин“, изтъква Елкан. „Нашата интерпретация и приложение на тези технологии както при спортните автомобили, така и при леките коли е огромна възможност да пренесем уникалната природа и страстта на Ferrari на новите поколения“, добавя председателят на марката.

В началото на февруари Ferrari прогнозира ръстът на печалбата през тази година да е в съответствие с очакванията. Италианският производител очаква коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) да достигне 1,45-1,5 млрд. евро през тази година, което отговаря на прогнозите на анализаторите за 1,48 млрд. евро.

През четвъртото тримесечие на предишната година EBITDA достигна 372 млн. евро, надминавайки очакванията на пазарите за печалба от 364 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още