IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler ce върна към печалба през третото тримесечие

Нетната печалба на автомобилния гигант за периода юли-септември достигна 174 млн. евро

17:53 | 29.10.14 г.
Fiat Chrysler ce върна към печалба през третото тримесечие

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ce върна към печалба през третото тримесечие, благодарение на по-доброто представяне на луксозните му марки и ръста на постъпленията от Северна Америка и Азия.

Автомобилният гигант отчете нетна печалба в размер на 174 млн. евро (221 млн. долара) за трите месеца до края на септември. За сравнение, дружеството регистрира загуба от 15 млн. евро за същия период на миналата година.

Приходите на компанията нараснаха с 14 на сто до 23,5 млрд. евро. Продажбите на луксозни марки се увеличиха с 35%. Тези в Северна Америка Азия скочиха съответно с 20 на сто и 30%. В Латинска Америка пък продажбите спаднаха с 12%.

По-рано през октомври грандиозният план на Серджо Маркионе да слее Fiat и Chrysler в нов мощен глобален автопроизводител най-накрая беше изпълнен, 5 години след като италианската компания спаси американския производител от фалит като част от правителствен спасителен план.

В първия ден от търговията на Нюйоркската борса обаче инвеститорите не бързаха да купуват акции на новата компания FCA на фона на опасенията за това дали амбициозният план за растеж на Маркионе е постижим. Акциите започнаха търговията при начална цена от 9 долара за акция под символа FCAU и след кратък първоначален скок от 13% в крайна сметка приключиха сесията с отстъпление от 0,9% до 8,92% долара за акция.

Междувременно FCA oповести плановете си да преструктурира Ferrari – популярния производител на луксозни спортни автомобили. Автомобилният гигант ще продаде 10 на сто от акциите на компанията и ще даде останалите 90% на собствените си акционери.

Отделянето на Ferrari от FCA ще бъде завършено през следващата година, като новата компания вероятно ще листне акции в Ню Йорк и Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още