IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler и Engie създават съвместно предприятие за електрическа мобилност

Съвместният бизнес ще предложи широка гама от продукти и решения, включително жилищна, бизнес и обществена зарядна инфраструктура за европейските клиенти

12:27 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Federico Bernini/Bloomberg</em></p>

Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Автомобилният концерн Fiat Chrysler (FCA) и Engie EPS, част от френската компания Engie, която се фокусира върху системите за съхранение на енергия и микроелектрическите мрежи, планират да създадат съвместно предприятие с фокус върху електрическата мобилност, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на двете компании.

Италианското подразделение на FCA и Engie EPS, чието седалище също се намира в Италия, са сключили меморандум за разбирателство, целящ създаването на съвместното предприятие. 

Новото начинание ще предложи широка гама от продукти и решения, включително жилищна, бизнес и обществена зарядна инфраструктура, както и зелени енергийни пакети за клиенти с електрически превозни средства в цяла Европа, става ясно от тяхното съобщение.

По-рано тази година FCA пусна в продажба малък електрически автомобил модел 500 и няколко хибридни модела от марките Fiat, Jeep и Maserati в опит да догони конкурентите си в надпреварата за зелена мобилност.

В своя петгодишен план с хоризонт до края на 2022 г. FCA се ангажира да инвестира 9 млрд. евро в електрификация на своето портфолио и да пусне около 30 електрически или хибридни превозни средства на пазара.

Миналата година италианско-американският производител подписа споразумение с Engie и италианската компания Enel, за да помогне на клиентите да предложи на своите клиенти зарядни станции за техните електромобили.

„Предвиденото съвместно предприятие би позволило още по-голям ангажимент от двете страни да разширят обхвата на съществуващото сътрудничество и да разработят иновативни продукти и услуги, за да дадат възможност и да подкрепят плавното преминаване към електрическа мобилност в Европа“, заяви изпълнителният директор на FCA Майк Манли.

Очаква се окончателното споразумение да бъде подписано тази година, като съвместното предприятие вероятно ще бъде създадено през първото тримесечие на 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още