IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler и Renault обсъждат подновяване на преговорите за сливане

Според информацията Nissan ще поиска от Renault значително да намали дела си от 43,4% в японската компания в замяна на подкрепа за обединението

08:37 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Fiat Chrysler Automobiles NV и Renault SA обсъждат начини за съживяване на своя провален план за сливане, опитвайки се да си гарантират одобрението на партньора на френския производител Nissan Motor Co Ltd. Това съобщават източници, запознати с плановете на компаниите пред Ройтерс.

Според информацията Nissan ще поиска от Renault значително да намали дела си от 43,4% в японската компания в замяна на подкрепа за обединението с Fiat Chrysler, посочват и други двама запознати.

Все още обаче далеч не е ясно дали усилията за подновяване на сложните и политически ангажирани преговори ще дадат резултат. Председателят на Fiat Chrysler Джон Елкман изненадващо оттегли своето предложение за сливане на стойност 35 млрд. долара на 6 юни, след като френското правителство – най-големият акционер в Renault, блокира гласуване на борда на компанията и поиска повече време за спечелване на подкрепата на Nissan.

Провалът на преговорите, за който Fiat Chrysler и Renault обвиняват основно Париж, лишава двете компании от възможността да създадат заедно третият по големина производител на автомобили в света. Това също така хвърля светлина и върху отношенията между Renault и Nissan, които се обтегнаха след ареста на бившия изпълнителен директор на алианса Карлос Гон.

Италиано-американската компания Fiat Chrysler досега не обръщаше внимание на предположенията на френски представители за възможно подновяване на преговорите. Но след прекратяването на преговорите Елкман и неговият френски колега Жан-Доминик Сенар са разговаряли за тяхното повторно започване, което е обнадеждило председателя на Renault и изпълнителния директор Тиери Болоре.

За момента Renault и Fiat Chrysler отказват коментар.

Един от старши съветниците на Елкман по въпроса за сливането с Renault – Тоби Майерсът, се очаква да посети централата на Nissan в Йокохама в понеделник за разговори с ръководството на компанията, съобщават двама души, запознати с въпроса. На срещата се очаква да присъства и главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Сайкава.

Срещата се осъществява на фона на новото обтягане на отношенията между членовете на алианса, след като Сенар предупреди Сайкава, че Renault се готви да блокира ключови реформи в управлението на Nissan заради спор за комисии в борда.

Според запознати Сайкава, който настоява за значителна промяна в дяловете на компаниите в общото обединение, за да се отрази доминиращия по размер Nissan, ще настоява за значително намаляване на дела на Renault в рамките на каквото и да е било споразумение, посочват източниците. Делът на Nissan от 15% в Renault не носи право на глас.

„Ако от Fiat Chrysler очакват каквито и да е било преговори, то те трябва да очакват това искане“, посочва един от запознатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още