IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler се присъединява към алианса на BMW и Intel за автономни коли

Надпреварата в разработката на "роботаксита" се засилва

16:49 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Fiat Chrysler ще се присъедини към алианса, воден от BMW, за разработката на самоуправляващи се коли, засилвайки надпреварата между автомобилните производители и технологичните компании в разработката на „роботаксита“, които могат да бъдат извиквани през смартфон и да им се плаща на минутата, предава Ройтерс.

Пазарът за подобни самоуправляващи се таксита може да достигне 2 трлн. долара до 2030 г. според консултантската компания McKinsey, докато по-младите потребители се отказват от притежаването на кола в замяна на мобилни услуги със заплащане само при ползване.

Fiat Chrysler твърди, че планира да започне да използва технологията за автономни коли в своите автомобили до 2021 г., което отговаря на срока, избран от конкурентните компании, разработващи самоуправляващи се коли.

BMW и нейните партньори Intel и Mobileye твърдят, че Fiat ще донесе инженерна и друга експертиза, проправяйки пътя към създаването на голяма автомобилна платформа, с която другите могат да работят.

Автомобилните производители търсят възможности за съюзяване, за да споделят високите разходи за разработката на самоуправляващи се коли, които според консултантската фирма Frost & Sullivan ще представляват между 10 и 15% от колите в Европа до 2030 г.

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Серджио Маркионе акцентира върху „синергията и икономиите от мащаба“, които съвместната работа ще донесе. Той отдавна твърди, че автомобилните производители трябва да се обединят, ако искат да оцелеят заради изключително високите разходи по създаването на по-технологично напреднали превозни средства. През април Fiat Chrysler заяви, че търси нови партньорства в разработката на автономни коли.

Освен това Fiat е част и от друг алианс със звеното на Alphabet – Waymo, с което работи по разработката на самоуправляващи се автомобили, базирани на хибридните миниванове Chrysler Pacifica. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още