IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler ще се признае за виновен в САЩ по обвиненията за „Дизелгейт“

Концернът ще плати глоби в размер на 300 млн. долара

18:15 | 25.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският бизнес на Fiat Chrysler Automobiles (FCA), част от групата на Stellantis NV, се е споразумял да се признае за виновен в престъпно поведение и да плати около 300 милиона долара глоби, за да сложи край на дългогодишното разследване относно манипулирането на данните за изгорелите газове от дизеловите коли, съобщава Ройтерс.

Дружеството FCA US LLC ще се признае за виновно във връзка с незаконен заговор между редица концерни относно емисиите, заобикаляйки изискванията, свързани с над 100 хил. превозни средства Ram и Jeep в САЩ. 

Споразумението за признаване на вината, договорено със служители на Министерството на правосъдието на САЩ, трябва да бъде оповестено най-скоро следващата седмица, въпреки че точната дата може да се промени.

Засегнатите от разследването дизелови превозни средства са произведени в периода 2014-2016 г.

В началото на миналата година FCA се сля с френския производител на Peugeot PSA, сформирайки Stellantis.

Сделката между американските съдебни власти и FCA е постигната пет години, след като Volkswagen AG се призна за виновен по наказателни обвинения за разрешаване на скандала с емисиите, станал известен като „Дизелгейт“, засягащ близо 600 000 превозни средства.

Разкриването на нарушенията на Volkswagen увеличи контрола върху емисиите, което в крайна сметка се отрази и върху климатичните цели на държавите от двете страни на Атлантика.

Европейските автомобилни производители разчитаха на така наречената чиста дизелова технология, за да произвеждат превозни средства, които биха могли да отговарят на по-строгите екологични разпоредби. В крайна сметка регулаторите установиха, че тези автомобили отчитат значително по-високи нива на замърсяване по пътищата, отколкото по време на тестовете, необходими за издействане на разрешително за продажба.

Сега автопроизводителите съсредоточават усилията си върху изграждането на електрически превозни средства, захранвани от батерии.

Преговорите между адвокатите на FCA и американските власти за разрешаване на настоящото разследване се проточиха с години, ангажирайки различните президентски администрации.

Един от служителите на FCA вероятно ще бъде изправен пред съда по обвинения, че е подвел регулаторите относно замърсяването на превозните средства, свързани с разследването. Миналата година Министерството на правосъдието разкри обвинения срещу двама допълнителни служители на FCA в предполагаема измама с емисии.

Според обвинението служителите целенасочено са инсталирали устройства за манипулиране на данните за изгорелите газове в превозните средства, с идеята да излъжат тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още