IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler ускорява отделянето на бизнеса с автомобилни компоненти

Маркионе подготвя в момента петгодишния си бизнес план преди да напусне концерна през 2019 г.

10:49 | 03.09.17 г.
<p>
	Серджо Маркионе. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Серджо Маркионе. Снимка: Архив Ройтерс

Fiat Chrysler Automobiles NV ще ускори отделянето на бизнеса с автомобилни компоненти, съобщава Bloomberg.

"Има някои дейности в компанията, които не са част от бизнеса с автомобили, групата трябва да бъде прочистена от тези активи“, коментира изпълнителният директор Серджо Маркионе пред Bloomberg News.

Маркионе допълва пред информационната агенция, че не е получавал оферта за Fiat Chrysler, каквито информации се тиражираха в предходните седмици.

Ръководителят на автомобилния концерт подготвя в момента окончателния си петгодишен бизнес план преди да напусне автомобилния производител през 2019 г. Той признава, че може да се стигне и до по-дълбоки промени, като има предвид отделянето на някои звена от компанията.

Компанията иска да елиминира до края на следващата година 4,2 млрд. евро дълг като част от плановете си да реализира поне 4,7 млрд. евро коригирана нетна печалба. Серджо Маркионе отдавна застъпва тезата за консолидацията на бизнеса, като твърди, че индустрията губи пари в разработването на едни и същи технологии.

Fiat Chrysler обмисляше различни варианти за преструктуриране, включително отделянето на производството на автомобилни компоненти и марките Maserati и Alfa Romeo. Операциите на подразделенията за луксозни автомобили могат да струват до 7 млрд. евро, а други активи се оценяват на около 5 млрд. евро, посочват анализатори.

Според Серджо Маркионе обаче Maserati и Alfa Romeo са „твърде незрели“ за отделяне в самостоятелни звена. Двата бранда могат да станат самостоятелни компании само когато станат достатъчно силни и започнат да носят достатъчно пари, посочва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още