IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat готви конкурент на Duster

Бюджетният кросоувър на италианците трябва да е готов до 2020 г.

16:33 | 30.09.18 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският производител Fiat работи върху кросоувър с ниска цена, който ще трябва да се конкурира с Dacia/Renault Duster. Това съобщава интернет-изданието Fiat Group World, според което компанията съвсем скоро ще обяви официално намерението си да пусне на пазара подобен автомобил.

Новият модел ще трябва да съживи дейността на завода FCA Srbija в Крагуевац. Fiat купи 2/3 от предприятието през 2008 г., а останалата 1/3 принадежи на сръбската държава. В Крагуевац първоначално се произвеждаха хечбеците Fiat Panda и Punto Classic, а след това и микрованът Fiat 500L (на снимката), който остана и единственият модел на конвейра.

Продажбите на 500L обаче не вървят добре, като за първите 6 месеца от 2018 г. от него са продадени 37 000 единици, което е с 16% по-малко от същия период на миналата година. Заводът FCA Srbija може да произвежда до 185 000 коли годишна, като в него работят 2400 души. Затова както Fiat, така и сръбската държава, са заинтересовани предприятието да работи с пълен капацитет.

Първата крачка в тази посока е пускането на хибридна версия на модела, която ще се казва Fiat 550L. Нейната поява е въпрос на дни, но едва ли интересът към хибриден модел ще промени сериозно положението в завода. Затова италианците работят върху кросоувър от сегмент B+, какъвто би трябвало да се търси на пазара. При това той няма да бъде подобен на Fiat 500X, който повторя технически Jeep Renegade и е на по-висока цена, а ще е достъпен модел по подобие на Duster.

Идеята на Fiat е новият бюджетен кросоувър да се предлага в Западна Европа като конкурент на Dacia Duster, а в Източна Европа и Южна Америка като конкурент на Renault Duster. Автомобилът е получил заводски индекс „Tipo 601”, като ще попълни гамата бюджетни коли на марката, в която влизат произвежданите в Турция и Бразилия модели Tipo, Mobi и Argo.

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още