IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat продава бизнеса си за авточасти Magneti Marelli за 6,2 млрд. евро

Компанията разпродава ключови активи, за да стабилизира корпоративния си портфейл

15:37 | 22.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалният автомобилен концерн Fiat Chrysler Automobiles NV ще продаде бизнеса си за автомобилни части Magneti Marelli на японската Calsonic Kansei, част от финансовия фонд KKR & Co., за 6,2 млрд. евро – в първата голяма сделка на италиано-американската компания под ръководството на новия изпълнителен директор Майк Манли и част от стратегията на Fiat за по-голям фокус върху ключовите модели, предава Bloomberg.

Самата Calsonic също произвежда автомобилни компоненти. Сделката, за която Bloomberg News съобщи още в неделя, ще създаде производител на авточасти с приходи за над 17 млрд. евро на година - седмата по големина независима компания в сектора с над 65 000 служители.

Magneti Marelli е специализирана в производството на осветителна техника, силово предаване и високотехнологична електроника. Calsonic, която бе придобита от американската инвестиционна компания KKR от Nissan през 2016 г., е специализирана в автомобилни компоненти. 

Чрез сделката японската компания ще може сериозно да разшири достъпа си до европейския и световния пазар. В момента Calsonic разчита на поръчки от Nissan за по-голямата част от световните си продажби, а с придобиването на Magneti Morelli японската компания купува не само ноу-хау, но и част от развитата клиентска база на Fiat Chrysler.

През 2016 г. усилия да придобие Magneti Marelli положи и Samsung Electronics, но корейската компания не се интересуваше от цялата компания, а само от някои нейни подразделения.

От своя страна Fiat Chrysler Automobiles разпродава ключови активи, за да стабилизира корпоративния си портфейл, и се фокусира върху ключовите си продукти.

Акциите на Fiat Chrysler поскъпнаха със 7,2 на сто на борсата в Милано след закъснение в търговията. Към 14:00 часа те отчитат ръст от 5,51 на сто до 14,18 евро за акция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още