IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat: Регулаторите на ЕС действат като наднационален данъчен орган

Италианският концерн трябваше да плати данъци за 30 млн. евро на Люксембург през 2015 г.

16:44 | 21.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Fiat Chrysler Automobiles обвини антитръстовите регулатори в ЕС, че са надвишили правомощията си и са действали като наднационален данъчен орган на блока, когато оспориха данъчната сделка на компанията с Люксембург преди три години, предава Ройтерс.

Италианският автомобилен концерн трябваше да плати данъци в размер на 30 млн. евро (35 млн. долара) през 2015 г., след като Европейската комисия (ЕК) съобщи, че преференциалния данъчен режим, който Люксембург е предоставил на компанията през 2012 г., е намалил значително плащаните от нея данъци и тя е получила несправедливо предимство.

Антитръстовият регулатор на ЕС посочи, че облаганите с данъци печалби на люксембургския филиал на Fiat биха били 20 пъти по-високи при нормални пазарни условия. Fiat и Люксембург оспорват постановлението пред Общия съд на ЕС, втората най-висока съдебна инстанция в Европа.

Fiat се е съобразил с всички правила и е бил прозрачен в отношенията си с данъчните власти в Люксембург, но въпреки това беше наказан, заяви адвокатът на компанията Хуан Родригес пред панел от петима съдии.

„Fiat смята, че е бил наказан от Комисията. Няма съмнение, че в този случай тя опитва да създаде нов закон“, допълни Родригес.

„Комисията действа  като наднационален данъчен орган, дори като свръхестествен данъчен орган“, каза още адвокатът и допълни, че Комисията не е имала правомощията за това.

Люксембург, на която в сряда беше наредено да възстанови неплатени данъци на стойност 120 млн. долара от френската енергийна компания Engie, заяви, че Комисията е надвишила регулаторните си правомощия.

„Това е удар в сърцето на суверенитета на страните членки“, каза адвокатът на страната Денис Уелброек пред съда. „Тук сме, за да сложим край на произволния характер на всичко това. Трябва да предотвратим възможността Комисията просто да налага идеите си по делото без никакви правни основания“, допълни той.

Ирландия, на която беше наредено да възстанови рекордните 13 млрд. евро от производителя на iPhone Apple, също разкритикува регулатора на ЕС.

„Комисията използва същите погрешни доводи по делото за Apple“, каза пред съда адвокатът на страната Пол Галахър. Той допълни, че изпълнителният орган на ЕС опитва да използва законите за държавната помощ, за да хармонизира разнородните национални данъчни режими в блока и да разшири компетенциите си по непозволен начин.

Адвокатът на ЕК Брюно Стромски каза, от своя страна, че е ясно, че Fiat се е радвал на несправедливи данъчни предимства.

„Съществува явна дискриминация в равното данъчно облагане в ущърб на други компании, които плащат данъци в Люксембург“, заяви той. „Комисията не се е месила, не е нахълтвала в съществуващата данъчна система, определена от националните суверени“, изтъкна Стромски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още