IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat ще рефинансира част от дълга си

Компанията ще се възползва от по-ниските лихви, за да емитира облигации за 4 млрд. евро

10:54 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fiat ще рефинансира част от дълга си

Fiat SpA одобри емитирането на облигации за 4 млрд. евро, като компанията се опитва да рефинансира при по-ниски лихви част от дълга си в размер на 10 млр. евро, съобщава Wall Street Journal.

По-рано през месеца ЕЦБ снижи основната си лихва и прие пакет от мерки, които доведоха до спад в доходността по ДЦК на някои периферни страни от ЕС, сред които Италия. Това създаде възможност за някои компании да се рефинансират при по-ниски лихви. 

Облигациите могат да бъдат продадени на един или няколко транша до края на 2015 г. Fiat, която притежава американската Chrysler, одобри подобен рефинансиращ план през миналата година.

През миналия месец Fiat оповести амбициозен 5-годишен план за увеличаване на продукцията до 7 млн. превозни средства от 4,4 млн. през миналата година. Планът предвижда инвестиции за 48 млрд. евро в този период и зависи от печалбите, генерирани от марката Jeep и луксозната линия Alfa Romeo.

Бордът на Fiat също така е одобрил формално сливането с Chrysler, като новата компания ще се нарича Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Последната стъпка за създаването й ще дойде с одобрението от страна на акционерите на Извънредно общо събрание, което ще бъде проведено до края на септември.

FCA ще бъде регистрирана в Холандия, като седалището й за данъчни цели ще бъде Великобритания. Компанията ще опита листване на Нюйоркската фондова борса до края на годината.

FCA ще има акционерна структура, базирана на лоялност, която ще позволява на акционерите с давност три години да имат право на два гласа за всяка своя акция. Това ще облагодетелства фамилията Аниели, която контролира Fiat от основаването й преди повече от сто години и все още притежава 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още