IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat ще търси спасение с обезпечен от държавата заем за 6,8 млрд. долара

Италианското звено на концерна е в преговори с банката Intesa Sanpaolo, като публичната гаранция, покриваща 80% от сумата, ще бъде предоставена от Sace

18:16 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният автомобилен концерн Fiat Chrysler Automobiles NV преговаря за получаване на кредит, обезпечен с държавна гаранция, в размер на около 6,3 млрд. евро (6,8 млрд. долара), съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници. 

Чрез кредита италианско-американският производител на автомобили ще търси спасение от кризата, обхванала цялата автомобилна индустрия заради разпространението на коронавируса.

Според източниците, пожелали анонимност, италианското звено на Fiat преговаря с местната банка Intesa Sanpaolo SpA. Публичната гаранция, която ще покрива 80% от търсената сума, ще бъде предоставена от италианския застраховател Sace SpA.

Гаранцията ще трябва да бъде предоставена с постановление от финансовото министерство, добавят източниците.

От Fiat Chrysler, Intesa и Sace отказват коментар за момента.

Fiat Chrysler се стреми да увеличи ликвидността, след като изтри 5,5 млрд. долара през първото тримесечие, тъй като беше принуден да затвори своите производствени центрове в Северна Америка, докато търсенето по света почти напълно спря.

fiat fiat

Италия, която беше тежко засегната от пандемията, се опитва да подкрепи пропуканата си икономика с втори пакет стимули на стойност 55 млрд. евро. Правителството на премиера Джузепе Конте тази седмица одобри мерки, насочени към осигуряване на ликвидност за бизнеса и помощ за домакинствата.

Заемът на Fiat Chrysler ще бъде най-голямото финансиране, гарантирано от европейско правителство по време на пандемията след сделката на Renault SA за 5 млрд. евро от миналия месец.

През април Италия одобри пакет от 200 млрд. евро държавни гаранции за заеми на по-големи компании чрез застрахователното дружество Sace.

Концернът вече е набрал почти 10 млрд. евро, за да се справи с кризата.

Акциите на Fiat, търгувани на борсата в Милано, отчитат ръст на цената от 1,28% към 17 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още