IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford и Volkswagen създават съвместна компания?

Традиционните автомобилни компании опитват да се преструктурират, за да се справят с предизвикателствата на конкурентите си от Силициевата долина

20:13 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилните концерни Ford и Volkswagen обмислят създаването на съвместна компания, предава The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с въпроса източници. Обединението на два от най-големите производителя ще цели да промени бъдещето на транспорта изцяло, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. 

Според източниците двете компании обмислят различни варианти, по които да бъде структурирано съвместното им дружество, създаването на което вероятно ще бъде обявено в средата на ноември.

Един от вариантите е Volkswagen да придобие дял от 50% от вече създадения отдел на Ford за автономни коли. Друг вариант е двете компании да създадат ново дружество, което да комбинира отделите им, които към момента развиват технологията. Формирането на нова компания ще създаде нов глобален технологичен бранд, който всъщност да улесни двата производителя в споделянето на правата върху новите си патенти и интелектуалната собственост и да отвори възможност за присъединяване на други концерни към създадената вече съвместна организация, посочват запознатите източници.

За преговорите първо съобщи германският ежедневник Handelsblatt. Всъщност вече се превръща в тенденция традиционните компании да се опитват да се преструктурират в стремежа си да се справят с нарастващите предизвикателства от новите си конкуренти в Силициевата долина.

Tesla, която пусна първия си електрически автомобил през 2008 г., вече изпревари своите конкуренти Mercedes-Benz, Audi и BMW на пазара на луксозни автомобили. Waymo, която иначе е собственост на Alphabet, е много по-напреднала в усилията си за развитие на автономната технология, а те скоро могат ѝ дадат контрол върху технологията на следващото десетилетие, смятат анализатори.

Сблъскващи се с тези предизвикателства, конвенционалните автопроизводители често се опитват да се обединят в опитите си да ги преодолеят.

Джордж Галиерс, автомобилен анализатор в Evercore ISI, определя инвестицията на Volkswagen в технологиите за автономно управление на Ford като „голяма печалба за Ford“. Компанията също ще спечели много преимущества от технологията за електрически превозни средства на Volkswagen, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още