IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford инвестира 1 млрд. евро в завода си в Кьолн, за да произвежда електромобили

Концернът планира да стартира производството на електромобили, базирани на MEB архитектурата на Volkswagen, които ще се появят на пазара през 2023 г.

11:51 | 30.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Производственото предприятие на американския автомобилен концерн Ford Motor в Кьолн, Германия, ще бъде преоборудвано, за да може да започне да сглобява електромобили, съобщава Automotive News Europe.

Въпросните електрически превозни средства, които се очаква да се произвеждат в Кьолн, ще бъдат базирани на MEB архитектурата на германския концерн Volkswagen AG.  

Ford ще инвестира 1 млрд. евро в своята фабрика, за да може да започне производството на електромобили, става ясно от статия на печатната медия Koelner Stadt-Anzeiger. 

Американският концерн е избрал Кьолн пред своето съоръжение в Крайова, Румъния, въпреки че втората фабрика е била считана за фаворит поради по-ниските разходи за труд, добавя вестникът, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Към момента Ford не потвърждава публикациите в германските медии.

В Кьолн производителят изгражда малкия хечбек Fiesta.

През януари 2019 г. Ford и VW започнаха индустриално сътрудничество за изграждането на търговски микробуси и пикапи, впоследствие разширено до автономни и електрически превозни средства.

Базираният на MEB архитектурата електромобил на Ford се проектира в европейския център за развитие на концерна в Меркених, близо до Кьолн. Очаква се продуктът да бъде пуснат в продажба през 2023 г.

Ford обмисля варианта да добави към производството и втори електромобил, използващ MEB архитектурата, сподели през март президентът на концерна Стюарт Роули за Automotive News.

По неговите думи електромобилите на Ford ще се различават от тези на VW, базирани на MEB технологията.

„Нашите автомобили ще изглеждат като Ford, ще се карат като Ford, ще се усещат като Ford  и ще бъдат произведени от Ford“, изтъкна Роули.

Американският производител заяви, че планира да добави над 600 000 базирани на MEB архитектурата електрически превозни средства в Европа за 6-годишен период, стартирайки от 2023 г.

Първият автомобил на VW, който използва технологията, е хечбекът ID.3, който е с размерите на Golf, пуснат в продажба на европейския пазар през септември. Той трябва да бъде последван от SUV модела ID.4, който ще бъде предлаган и на пазарите в САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още