Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ford може да съкрати около 10% от служителите си

В Германия концернът е отправил доброволни предложения за ранно пенсиониране или напускане

Ford може да съкрати около 10% от служителите си

Снимка: Getty Images News

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. възнамерява да закрие хиляди работни места по света на фона на усилията на главния изпълнителен директор на компанията Марк Фийлдс да осъществи икономии, да увеличи рентабилността и да насърчи цената на акциите, пише WSJ.

Втората по големина автомобилна компания в САЩ по продажби може да обяви тези съкращения през следващите дни, като те ще засегнат предимно служители на щат, уточнява за изданието информиран източник.

Ford в момента дава работа на 202 хил. души при пълна и частична заетост. Компанията вероятно ще уволни до 20 хил. служители, като това са 10 процента от персонала, допълва неназован източник на Ройтерс, потвърждавайки информациите на вестника.  

В Германия, където са базирани европейските операции на концерна, Ford е отправил  доброволни предложения за ранно пенсиониране или напускане по взаимно съгласие на ограничен брой служители през последните няколко месеца, според представителя на профсъюза IG Metall Витих Росман. Той добавя, че не е бил информиран за по-голям обем на програмата.

По-рано Фийлдс анонсира, че Ford ще намали разходите с около 3 млрд. долара през тази година.

Още по темата

„Резултатите на компанията изостават, въпреки че пазарът в САЩ се представя изключително добре", казва пред Bloomberg Саша Гьомел, автомобилен анализатор от Commerzbank във Франкфурт. „Ford, подобно на други производители на автомобили, е подложен на натиск да намали ръста на инвестициите в бъдещите технологии, така че те трябва да направи корекции другаде", казва той, добавяйки, че САЩ и Южна Америка могат да понесат най-големите удари от съкращенията. 

Ford има общо 62 завода, а автомобилният сегмент има две основни марки - Ford и Lincoln, от които близо 6,7 млн. бройки са продадени чрез 11 700 дилъра през 2016 г. 

Книжата на компанията  изгубиха над една трета от стойността си, откакто Фийлдс стана главен изпълнителен директор на компанията през 2014 г.  

Производителят на електрически коли Tesla Inc. неотдавна изпревари Ford по пазарна капитализация, въпреки че продава много по-малко автомобили.  

Infographic: People Working for Ford Worldwide | Statista  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
VW влага 34 млрд. евро, за да си гарантира лидерството при електромобилите