IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford очаква да надмине прогнозите за тримесечната печалба

По-високите цени на новите и употребяваните превозни средства на фона на глобалния недостиг на полупроводници подкрепят резултатите на производителя

14:25 | 18.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли<em>. Снимка: Luke Macgregor/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли. Снимка: Luke Macgregor/Bloomberg

Американският автомобилен производител Ford Motor Co заяви, че оперативната печалба за второто тримесечие ще надмине очакванията поради по-ниските разходи и нарастващите цени на новите и употребяваните превозни средства на фона на глобалния недостиг на полупроводници.

По време на конференция на Deutsche Bank главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли каза също, цитиран от Ройтерс, че до 2025 г. американският производител номер 2 в крайна сметка ще увеличи разходите си за електрически превозни средства до над 30 млрд. долара, които очерта миналия месец.

Той добави, че стартъпът за софтуер за самостоятелно управление Argo AI, в който Ford инвестира, ще се нуждае от повече финансиране в бъдеще.

Ford ще предостави по-подробна прогноза за втората половина на годината, когато отчете резултатите си за второто тримесечие на 28 юли.

Базираната в Диърборн, Мичиган, компания по-рано заяви, че недостигът на чипове ще й струва 2,5 млрд. долара тази година и ще намали наполовина производството на превозни средства през второто тримесечие.

Фарли каза, че наличността на чипове в автомобилната индустрия няма да се нормализира още известно време до следващата година. Той добави, че Ford е бил по-силно засегнат от други производители на автомобили от пожара в японския завод на Renesas Electronics Corp, който засегна производството на чипове.

Недостигът на чипове обаче доведе и до по-ниски наличности от превозни средства, поради което потребителите плащат по-високи цени за нови автомобили, както и за употребявани на търгове на превозни средства, което е от полза за Ford Credit, посочи Фарли.

"Засилва се всеки ден - всъщност направо спира дъха", коментира той, имайки предвид ценообразуването за нови и употребявани автомобили.

От Ford очакват също нетната печалба на компанията за второто тримесечие да бъде значително по-ниска от тази преди година, когато спечели 3,5 млрд. долара от инвестицията си в Argo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още