IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford планира по-сериозно присъствие на пазара на електрически автомобили в Китай

Компанията е сключила меморандум за разбирателство с местната Zotye с цел създаване на съвместно дружество за производство на електромобили

14:53 | 22.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Американската компания за производство на автомобили Ford Motor проучва възможности за съвместно дружество с китайската компания Anhui Zotye Automobile с цел създаването на електрически автомобили в Китай под нов бранд. Така компанията ще се възползва от възхода на подобни превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света, коментира Ройтерс.

Китай, който се бори със заплашителни нива на замърсяване в големите градове, агресивно прокарва плъг-ин автомобили и излива десетки милиарди под формата на инвестиции, финансиране за проучвания и субсидии, привличайки производителите на автомобили.

Tesla, Daimler и General Motors са сред компаниите, които вече са обявили планове за производството на електрически автомобили в Китай. Пекин иска електромобилите и плъг-ин хибриди да формират поне една пета от продажбите на автомобили в страната до 2025 г.

Ford, чиито продажби в Китай са спаднали със 7% тази година, заяви във вторник, че е подписал споразумение за разбирателство със Zotye Auto за изграждането на нов бранд, под който ще бъдат продавани електрическите автомобили. Двете компании ще имат по 50% дял в съвместното дружество.

Компанията не предоставя детайли за финансовите ангажименти и не споделя докога ще вземе твърдо решение за съвместното дружество.

Ford възприема Китай като най-бързо растящият пазар в света за нови електрически превозни средства. Компанията прогнозира, че сегментът ще расте с до 6 млн. автомобила годишно до 2025 г., като около 4 млн. ще бъдат изцяло електрически.

Потенциалното съвместно дружество със Zotye Auto ще задълбочи ангажимента към електрическите автомобили в Китай на Ford. През април компанията представи планове до 2025 г. да предлага хибридни или изцяло електрически автомобили на всички модели, произвеждани в Китай с местен партньор за рисков капитал – Chongqing Changan Automobile.

Тогава Ford заяви още, че ще възприеме внимателен подход към пазара заради несигурността около интереса на потребителите и държавната политика.

Zotye, която според Ford е пазарен лидер в сегмента в Китай с изцяло електрически малки автомобили, е продала над 16 хил. електрически превозни средства тази година до юли, с което постига 56% ръст на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
цъ-цъ, и тия не слушат форумните експерти че нема литийчец, че нема точец и други подобни опорки :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още