IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford прави "Tesla" за масите

Компанията залага на по-достъпни електрически автомобили, като изчаква с разработването на автономна кола

14:06 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Електрическият Focus. <em>Снимка: Ford</em></p>

Електрическият Focus. Снимка: Ford

Все още чакаме летящите коли, но все пак автомобилният свят има с какво ново да се похвали. Иновации като електрическите автомобили на Tesla и автономните превозни средства на Google променят начина, по който гледаме на шофирането. Към момента обаче това става с бавни темпове, тъй като новите технологии са или забранени, или запазени за само 1% от пазара, пише в свой анализ Yahoo Finance.

Има обаче производители, които искат да направят новите технологии достъпни за по-широк кръг от клиенти. Сред тях е американската Ford, чийто изпълнителен директор Марк Фийлдс обяви пред изданието, че компанията му "създава "Tesla" за масите".

"Ясно е, че имаме възможността да създаваме електрически превозни средства. В момента Ford е класирана на второ място по продажби сред електрическите автомобили и вече пусна своя нов Focus, който бе признат за най-икономичната компактна кола на пазара в САЩ", заяви Фийлдс.

И продължи: "Компанията Tesla свърши много за налагането на електрическите автомобили в съзнанието на американския народ. Но тя се цели само в най-платежоспособните потребители. Нашият подход е различен. Ние искаме да направим тези коли достъпни за масите".

От Ford вече обявиха, че подготвят цяло семейство хибридни автомобили, включително такива, които се зареждат в електрическата мрежа. От 2011 година компанията предлага и напълно електрическа версия на Focus, която в САЩ стартира от 29 170 долара. Моделът разполага със 145 к.с. и може да измине с напълно заредени батерии около 130 км.

За сравнение, най-достъпната Tesla Model S струва 71 070 долара в САЩ. Моделът разполага с 380 к.с. и има автономен пробег от над 320 км.

Изпълнителният директор на Ford потвърди също така, че компанията му не се интересува от закупуването на Tesla. По-рано се появиха спекулации, че Ford и GM се съревновават за придобиването на базирания в Калифорния производител на електромобили.

Що се касае до автономните автомобили, те все още са забранени за използване в повечето страни, включително в САЩ. Великобритания обаче ще даде зелена светлина на самоуправляващите се возила още от началото на 2015 година.

"За да бъдем сигурни в колите, които не се нуждаят от шофьори, ние първо трябва да подобрим настоящите технологии за подпомагане на водача и да ги направим по-надежди, по-всеобхватни и по-достъпни. Но това изисква време", смята Марк Фийлдс.

Развитието на автомобилните технологии следете в Automedia.bg
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още