IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford предупреди Мей, че може да премести част от производството извън страната

Американската автомобнилна компания очаква увеличаване на разходите с 1 млрд. долара при излизане на Великобритания от ЕС без сделка

22:44 | 13.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската автомобилна компания Ford е заявила пред британския министър-председател Тереза Мей, че може да премести част от производството си извън Великобритания заради раздялата ѝ с Европейския съюз (ЕС), съобщава Ройтерс. 

Концернът предупреждава, че може да използва алтернативни локации за създаването на своите автомобили, тъй като го очакват допълнителни разходи в размер на 1 млрд. долара ако, Обединеното кралство напусне ЕС без сделка.

Автомобилните компании и другите производители предупредиха британското правителство, че евентуалният твърд Brexit може да доведе до налагане на мита, нарушаване на веригите на доставки и закриване на работни места.

Очаква се Великобритания да напусне официално ЕС на 29 март.

Във вторник стана ясно, че британският парламент няма да гласува споразумението за Brexit тази седмица, както беше планирано, тъй като Тереза Мей се нуждае от още време за преговори с Брюксел.

От друга страна европейското подразделение на Ford обяви в средата на януари, че планира да съкрати хиляди работни места на Стария континент и да затвори цели заводи като част от плана на компанията за намаляване на структурните разходи.

В Европа Ford има около 54 000 служители – преди всичко в Германия, Великобритания и Испания.

Европейският бизнес на производителя е дълбоко в зоната на загубите. Със сега обявената програма се цели сериозно понижаване на разходите през тази и следващата година. Същевременно производителят възнамерява да инвестира сериозно в нови модели и електрификация на сега съществуващи модели, за да се изпълнят по-строгите европейски изисквания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още