IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford променя рязко стратегията за Rivian, продава част от дела си в концерна

Сега Ford притежава 10,5% дял в компанията

13:43 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. продаде осем милиона акции на производителя на електрически автомобили Rivian Automotive Inc. за 214 млн. долара при цена от 26,80 долара за книга, съобщава Ройтерс.

Сега Ford притежава близо 94 милиона акции, или 10,5% дял, в компанията и все още е четвъртият по големина акционер в базираната в Ървайн, Калифорния, Rivian, според данни на Refinitiv.

Rivian се опитва да се докаже на развиващия се пазар на електрически SUV модели и пикапи, където Ford доминира със своя F-150 Lightning, докато кризата във веригите на доставка продължава да ограничава производството в заводите му. 

По-рано Rivian обяви, че редуцира целта за своето производство за 2022 г. до 25 хил. превозни средства поради наличните проблеми с доставките.

T.Rowe Price Associates е най-големият акционер в производителя на електрически автомобили с дял от 18,2%, следван от Amazon.com Inc с 17,7 процента.

Гигантът в онлайн търговията на дребно отчете 59% спад на оперативната си печалба през първото тримесечие до голяма степен заради големите инвестиции, които компанията направи в Rivian.

През 2021 г. Amazon се споразумя с концерна да му достави 100 хил. електрически микробуса за куриерски услуги до 2024 г. Това привлече вниманието на инвеститорите върху Rivian, която малко след своето първично публично предлагане (IPO) достигна пазарна оценка от близо 100 млрд. долара, което доведе до сравнения с пазарния лидер Tesla Inc. По този начин компанията изпревари по пазарна капитализация индустриални колоси като Stellantis, Nissan, BWM и Renault.

Решението на Ford следва отчета на концерна за четвъртото тримесечие на предходната фискална година, когато инвестицията в Rivian му донесе 2,8 млрд. долара към печалбата. Последвалият спад в стойността на акциите на наскоро листната компания обаче може да е повлияла върху отношението на един от основните ѝ инвеститори.

През 2019 г. 118-годишната компания от Детройт инвестира 500 млн. долара в Rivian с планове да използва платформата ѝ за изграждане на ново електрическо превозно средство с марка Ford, но компанията се отказа от тези планове през 2021 г.

През март Rivian отблъсна клиентите, като увеличи с 20% цената на своите електромобили, позовавайки се на проблемите при доставките и поскъпващите суровини.

В началото на май САЩ обявиха подкрепа в размер на 1,5 млрд. долара за изграждането на голям завод на Rivian край Атланта, Джорджия. Федералната подкрепа е най-голямата в историята на щата и се състои от данъчни кредити, облекчения, субсидии, подготовка на терена и обучение на щатските работници, информират от Министерството на икономическото развитие на Джорджия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още