IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford пуска най-бързия Mustang Cobra Jet по повод 50-годишнината му

Автомобилът може да преодолее разстояние от една четвърт миля за 8,5 секунди, като ускорява до 241 км/ч

21:32 | 19.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ford отбелязва 50-годишнината на модела Mustang Cobra Jet със специална версия, която, за съжаление, хората трудно ще могат да видят по пътищата, съобщава Automedia.bg.

Mustang Cobra Jet 50th Anniversary е истински болид, хомологиран да участва в драг състезанията от Американската хот-род асоциация (NHRA). Ford твърди, че колата може да преодолее разстоянието от една четвърт миля за 8,5 сек, като ускорява до 241 км/ч.

Под капака на специалната версия се крие компресорен V8 с обем 5,2 литра. Неговата мощност не се разкрита, но предишният Mustang Cobra Jet, който бе представен по слуачай 40-годишнината от модела, имаше мощност от около 900 коня и изминаваше една четвърт миля за 8,9 сек, въпреки че обемът на двигателя бе 5,4 л. Компанията не разкрива и трансмисията на модела.  Вероятно цялата тази мощност ще бъде предавана от специално настроена за такива състезания тристепенна автоматична трансмисия.

От стандартния Mustang този автомобил ще се различава не само по двигателя и скоростната кутия - кобрата получава обновено задно окачване с четири връзки, както и състезателен мост Strange Engineering. В колата има предпазна клетка, както и хомологизирани от FIA състезателни седалки с предпазни колани.

От специалната версия ще бъдат произведени едва 68 бройки, които обаче няма да могат да се движат законно по обществените пътища по свой начин, защото нямат VIN номер (номер на рамата). Компанията още не е разкрила цената на модела, но според американските медии Mustang Cobra Jet 50th Anniversary ще се продава за около 100 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още