IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford се готви да измести Tesla като най-големия производител на електромобили

Това може да се случи до 2026 г., когато концернът от Детройт планира да разполага с годишен производствен капацитет от 2 млн. електрически коли

16:45 | 27.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автопроизводител Ford Motor Co. планира да изпревари Tesla Inc. в надпреварата за лидерската позиция при глобалните продажби на електрически превозни средства, заяви пред CNBC изпълнителният директор на концерна Джим Фарли във вторник.

Това е най-амбициозната цел на Ford по отношение на електрическата мобилност досега. По-рано Фарли посочи, че концернът планира да се изкачи до второ място при производството и продажбите на електромобили в САЩ, след Tesla, до средата на това десетилетие. 

„Планираме да предизвикаме Tesla и всички желаещи да станат най-големият производител на електромобили в света“, изтъкна Фарли по време на церемонията по старта на производството на електрическия пикап F-150 Lightning. „Това е нещо, което никой не би очаквал от нас преди две години“, добавя той.

Фарли не представи конкретна времева рамка за осигуряването на лидерската позиция при глобалните електромобилни продажби. По думите му това може да се случи по време на осъществяването на продуктовите цели на концерна през следващите четири години. Според него Ford разполага с потенциала да бъде най-големият производител на електрически пикапи в света.

„Всичко, което можем да контролираме, са следващите четири години, следващия продуктов цикъл“, изтъква Фарли пред журналисти, визирайки предстоящите нови продукти, както и инвестициите в нови доставки на батерии и други технологии.

Въпреки амбициите на Ford Tesla продължава да бъде с една крачка пред останалите конкуренти.

Според Фарли Ford планира да разполага с годишен производствен капацитет от 600 хил. електромобила до 2023 г., включително 150 хил. пикапа F-150 Lightning и 200 хил. кросоувъра Ford Mach-E. За сравнение, Tesla достави повече от 930 хил. електрически коли през миналата година.

Все пак компанията от Детройт се готви да увеличи този капацитет на 2 млн. електромобила годишно до 2026 г.

Нещо повече, в момента Ford увеличава производството на F-150 Lightning по-бързо от конкурентите в сегмента Rivian Automotive и General Motors.

Фарли заяви още, че Ford вече е произвел 2000 пикапа F-150 Lightning през първите две седмици от старта на производство в завода в Диърборн, Мичиган. Rivian, който започна да сглобява своя пикап миналата есен, е произвела около 2500 броя през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Никой не може вече да измести Тесла. Тя е с култов статут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още