IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford се отказва от операциите в Индия въпреки надеждите на старото ръководство

Концернът ще се сблъска с около 2 млрд. долара разходи за преструктуриране, като ръководителят му посочи, че няма да налива повече капитал в периферни пазари

18:22 | 09.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. ще затвори своите заводи в Индия и ще трябва да заплати приблизително 2 милиарда долара разходи за преструктуриране, намалявайки значително своя отпечатък в страна, която предишното ръководство очакваше да превърне в един от трите най-големи пазара на компанията, съобщава Bloomberg. 

Производството на превозни средства за продажба в Индия ще спре незабавно и около 4000 служители ще бъдат засегнати, съобщава автомобилният производител. Ford ще закрие монтажното съоръжение в западния щат Гуджарат до четвъртото тримесечие, както и заводите за производство на автомобили и автомобилни двигатели в Ченай до второто тримесечие на следващата година.

Решението на втория по големина американски автомобилен концерн е предхождано от отмяната на неговия план да отстъпи по-голяма част от своите операции в Индия на местния производител Mahindra & Mahindra Ltd. срещу около 800 млн. долара през 2019 г.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли сигнализира, че повече няма да налива капитал на периферните пазари, които осигуряват малка или никаква възвръщаемост. През януари Ford заяви, че ще прекрати продължилото над век производство в Бразилия и ще плати 4,1 млрд. долара за преструктуриране. Вместо това Фарли планира да навлезе по-дълбоко в Китай, най-големия автомобилен пазар в света, където луксозната линия Lincoln вече продава повече модели, отколкото в САЩ.

„Предприемаме трудни, но необходими действия, за да осигурим устойчиво печеливш бизнес в дългосрочен план и да разпределим капитала си за растеж и създаване на стойност в правилните области“, изтъква Фарли. „Въпреки че инвестира значително в Индия, Ford натрупа повече от 2 милиарда долара оперативни загуби през последните 10 години и търсенето на нови превозни средства беше много по-слабо от очакваното“, добавя той.

Ford заяви, че ще разпредели изплащането на таксата за преструктуриране през следващите няколко години, заделяйки 600 милиона долара за тази година, 1,2 милиарда долара през 2022 г., като остатъкът ще бъде предоставен през годините след това.

Автомобилният производител повтори, че очаква глобалните разходи за преструктуриране през тази година да достигнат между 2,2 млрд. и 2,7 млрд. долара преди лихви и данъци.

Акциите на Ford поевтиняха с 2% към 18 ч. българско време, като общо от началото на годината те прибавят 48% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още