IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford ще електрифицира своята продуктова гама в Европа до 2030 г.

Концернът ще инвестира 1 млрд. долара за преоборудване на своя завод в Кьолн, където ще започне производство само на електрически автомобили през 2023 г.

12:55 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. заяви, че неговата продуктова гамата от автомобили в Европа ще бъде напълно електрифицирана до 2030 г., докато автопроизводителите се надпреварват да спечелят по-голям дял от развиващия се сегмент на електрически превозни средства, който в Европа отчете сериозен ръст през 2020 г., съобщава Ройтерс. 

Ford обяви, че ще инвестира 1 млрд. долара за преоборудване на своя завод за сглобяване на превозни средства в Кьолн, Германия, за да го превърне в първото съоръжение на американския концерн в Европа, което се фокусира изцяло върху екологичните превозни средства.

Компанията посочва, че производство на първия сглобяван в Европа електромобил ще започне през 2023 г. в германската фабрика, като в момента се обмисля изграждането и на втори електрически модел там.

Вторият по големина на пазарния дял американски автомобилен производител заяви, че до 2026 г. ще разполага с електрически версии на всички свои видове леки автомобили, продавани в Европа, като до 2030 г. две трети от продажбите на новите търговски превозни средства на Ford на Стария континент ще представляват изцяло електрически или плъгин хибридни автомобили.

В момента Ford доминира на американския и европейския пазар на бензинови търговски превозни средства с дялове от съответно 40 на сто и почти 15%.

Производителят заяви, че бизнесът му с търговски превозни средства е „ключов за бъдещия растеж и рентабилност“ и ще разчита на нови продукти, услуги и на стратегическия си съюз с германската група Volkswagen AG.

По-рано този месец Ford обяви, че „залага“ на свързаните електромобили, посочвайки, че ще инвестира 22 млрд. долара в електрификацията на портфолиото си до 2025 г.

В понеделник (15 февруари) Jaguar Land Rover, собственост на индийската Tata Motors, заяви, че ще електрифицира всички нови модели на своята марка Jaguar до 2025 г., като групата планира да пусне електрически версии на цялата си продуктова гама до 2030 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още