IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford спира временно производствената си дейност в Румъния заради коронавируса

Компанията изпраща в техническа безработица над 6000 служители в северната ни съседка

11:50 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румънското подразделение на американския автомобилен производител Ford Motor Company обяви, че временно ще спре производствената си дейност в своя завод в Крайова от 19 март (четвъртък), а работниците в него ще бъдат изпратени в техническа безработица заради пандемията от коронавирус, съобщава SeeNews. 

Служителите на Ford ще получават 78% от заплатата си през този период, се казва в съобщението на концерна.

Очаква се временното спиране на производството да продължи поне няколко седмици в зависимост от пандемичната ситуация, националните ограничения, ограниченията при доставчиците и изискванията за запасите на дилърите, добавят от Ford.

„Поради драматичното въздействие тази продължаваща криза оказва влияние върху европейския пазар и индустрията на доставчиците - заедно с най-новите действия на държавите за ограничаване на всички освен несъществени пътувания и личните контакти - временно спираме производството в нашите основни производствени обекти в континентална Европа“, заяви президентът на Ford Europe Стюарт Роули.

До момента Румъния е регистрирала 216 случая на заразени с коронавирус към вторник, като от понеделник е в извънредно положение.

През февруари Ford заяви, че очаква рекорден дневен обем на производството през тази година в завода си за сглобяване на автомобили в Крайова. Над 1000 броя SUV модели Puma и EcoSport ще се сглобяват всеки ден в завода в Южна Румъния, което означава, че на всеки 67 секунди ще има готов автомобил.

Ford заяви, че е инвестирал над 1,5 млрд. евро (1,64 млрд. долара) в завода в Крайова от 2008 г. насам и е наел общо 6 300 служители, работещи както във фабриката за сглобяване на превозни средства, така и във фабриката за двигатели. Около 3400 от тези служители са били наети през последните три години, за да подпомогнат производството на новите модели EcoSport и Puma. Тъй като производственият обем на двата модела непрекъснато се увеличава, служителите на завода за сглобяване работят в три смени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още