IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford срещу Toyota на пазара на хибриди

Пълният хибрид на концерна ще се предлага в Германия на цена, по-ниска от тази на плъгин версията

16:38 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Pau Barrena/Bloomberg</em></p>

Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Американският автомобилен производител Ford добавя „пълен“ хибриден вариант на своя компактен SUV (sport utility vehicle) модел Kuga за европейския пазар, за да се конкурира по-успешно с японските си съперници, включително с лидера в сегмента Toyota Motor Corp. и новия модел, подготвян от Nissan, съобщава Automotive News Europe.

Kuga използва два източника на енергия с добавена хибридна технология, като усъвършенстваното електрическо задвижване на автомобила позволява изминаването на 50 километра без отделяне на вредни емисии. Превозното средство е снабдено с 1,1-киловатчасова литиево-йонна батерия, 2,5-литров бензинов двигател Duratec с комбинирана икономия на гориво и емисии на въглероден диоксид от 32 грама на километър. 

Общата мощност на автомобила е 225 к.с.

Новият Ford Kuga във версията EcoBlue използва по-малък електрически мотор с 48-волтова батерия, което осигурява още по-икономична работа на двигателя.

Хибридът се предлага при различни нива на оборудване в зависимост от пазара, като цената му в Германия възлиза на 32 390 евро за версията Titanium, която се характеризира със среден размер на багажника.

Пълният хибрид се предлага на по-ниска цена от плъгин версията в Германия, която струва 35 990 евро за същата спецификация Titanium.

Някои пазари предлагат и AWD версия, като за момента тя няма да се предлага във Великобритания, най-големият европейския пазар за Ford.

Новият Kuga ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 9,1 секунди, изтъкват от концерна.

Лидерът Toyota

Продажбите на пълни хибриди в Европа са по-малко засегнати от отслабеното търсене, причинено от въведените мерки за ограничение на разпространението на коронавируса. През първите осем месеца на годината продажбите на пълни хибриди са се свили с 13%, в сравнение с 33-процентния спад, отчетен от общите продажби в Европа, сочат данни на JATO Dynamics.

Сегментът на пълните хибриди ще увеличи своя дял до 4,5% в Европа спрямо 3,6% преди година, смятат от LMC Automotive. Очаква се делът им да нарасне до 6,7% през 2022 г., като по този начин продажбите на хибриди за първи път ще преминат границата от 1 млн. превозни средства в Европа.

Toyota е лидер на пазара за хибриди. Около 90 процента от продажбите на неговия компактен SUV модел CH-R се отнасят до пълната хибридна версия, заяви автомобилният производител.

Компактните SUV модели имат най-голям дял в сегмента на хибридите, според JATO, като моделите Toyota RAV4, Kia Niro и Honda CR-V също се борят за лидерството.

Следващата година Nissan ще пусне изцяло хибриден вариант на своя Qashqai.

Пълният хибрид Kuga ще бъде изграждан заедно с останалата част от гамата на Kuga в завода на Ford във Валенсия, Испания, където компанията инвестира в съоръжение за производство на батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още