IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford: Великобритания трябва да сключи търговски сделки не само с ЕС

С напускането на блока Лондон ще трябва да предоговори и споразуменията със страни като Турция и ЮАР, с които търгува свободно по силата на членството си в ЕС

17:56 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания трябва да сключи търговски сделки и с други страни след Brexit, а не само с Европейския съюз (ЕС). Това коментира автомобилната компания Ford, която оперира две предприятия за производство на двигатели на Острова, цитирана от Ройтерс. 

Автомобилният гигант предупреждава, че всякакви търговски ограничения, които могат да възникнат след като страната напусне Общността, може да увеличат разходите и да възпрепятстват производствения сектор, допълва информационната агенция

Компанията отрича твърденията на синдикатите, че планира да съкрати 1 100 души от предприятие в Уелс до края на десетилетието, след като намали мащаба на инвестициите си.

Ford произвежда двигателите си във Великобритания, но ги използва за сглобяването на камиони в Турция, голяма част от които изнася обратно за Великобритания. Компанията се възползва от липсата на търговски бариери между ЕС и Турция, гарантирани от споразумението между Брюксел и Анкара.

Моделът товарен автомобил Ranger пък се сглобява в ЮАР, което подчертава доколко е улеснена веригата за доставки и продажби от търговските сделки на ЕС. С напускането на общността Великобритания ще трябва да предоговори всички тези споразумения.

„За Ford са важни не само търговските сделки с членките на ЕС, но и споразуменията със страни като Турция и Република Южна Африка, за които не се говори много“, коментира изпълнителният директор на Ford за Европа Джим Фарли на конференция в Лондон.

Митата, с които се облагат двигателите в момента, са 2,7%, но ако Великобритания не успее да подпише други споразумения, а в сила влязат правилата на Световната търговска организация, то митата могат да скочат до 10%.

Фарли намекна, че на политиците ще им е трудно да постигнат цялостна сделка за напускане на ЕС до март 2019 г.„Трябва да има преходен период и той ще е от ключово значение за бъдещето на нашите инвестиции във Великобритания“, допълни той.

Мей, която по данни от предварителни проучвания най-вероятно ще спечели мнозинство на предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни, посочи автомобилната индустрия като ключов сектор, който тя ще защитава. Тя сключи сделка с Nissan миналата година за увеличаване на производствения капацитет на предприятието на компанията в Съндърланд.

Правителството обеща на японския производител да предостави допълнителна подкрепа, за да се справи със загубата на конкурентноспособност, породена от Brexit. 

Ford също ще търси подкрепата на правителството за запазване на търговията без мита.

„Ние много мислим и говорим каква подкрепа ни е необходима от правителството и други лица извън страната, за да сме сигурни, че няма да се появят търкания в търговията“, заяви Фарли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още