IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford влага 2,6 млрд. долара за разширяване на производство в завода си в Турция

Съвместното предприятие на американския концерн в страната планира да увеличи годишния капацитет на завода в Коджаели до 650 000 превозни средства

18:09 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Инвестицията на американския автомобилен концерн Ford от 20,5 млрд. турски лири (2,6 млрд. долара) за увеличаване на капацитета на своята фабрика за производство на микробуси Transit в Турция ще позволи на съоръжението да започне да изгражда товарното превозно средство на Volkswagen AG Transporter, съобщава Automotive News Europe, цитирайки източник, запознат с темата.

Съвместното предприятие на Ford в Турция, Ford Otosan, обяви миналата седмица, че ще инвестира в своя завод в Коджаели, за да увеличи годишния капацитет на съоръжението до 650 000 превозни средства от сегашните 440 000 до средата на 2026 г.

Парите ще бъдат използвани за "дългосрочни проекти от ново поколение за търговски превозни средства", посочват от Ford Otosan. 

Ford и Volkswagen обявиха създаването на индустриален алианс през 2019 г. за съвместно проектиране и производство на микробуси, както и други проекти като автономни и електрически автомобил на Ford посредством MEB платформата на VW.

Компаниите заявиха, че Ford ще проектира и построи нов микробус VW Transporter заедно със следващото поколение ванове Transit Custom, като производството им ще започне през 2022 г. Те също така заявиха, че VW ще започне изграждането на компактен микробус за Ford заедно със своя VW Caddy в завода в Познан, Полша.

VW започна продажбите на своето пето поколение Caddy миналия месец, а версията на Ford, която заменя Tourneo/Transit Connect, трябва да се появи на пазара догодина.

От Ford и VW не уточняват къде ще се изгражда VW Transporter, но според източника това ще стане в завода на Ford в Коджаели.

В момента VW изгражда пътническите и търговски версии на Transporter T6 във фабриката си в Хановер, Германия.

Миналият месец германският концерн заяви, че ще инвестира в Хановер, за да добави капацитет за изграждането на ID Buzz, модерна, напълно електрическа версия на VW Microbus.

В статиите, публикувани в германската преса, се посочва, че следващото поколение VW Transporter, наречено T7, ще използва платформата MQB на VW Group за леки автомобили.

Търговските версии на T6 ще бъдат прехвърлени на Ford Otosan, съобщи Handelsblatt.

Инвестицията в Турция включва и средства за изграждане на съоръжение за сглобяване на батерии, което ще произвежда пакети за електрическата версия на Transit, която ще се появи в продажба през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още