IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford закрива три фабрики в Бразилия

Американският концерн ще се сблъска с глоби за 4,1 млрд. долара

22:40 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paulo Fridman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. прекратява производствените си операции в Бразилия след 100-годишно присъствие в страната като част от преструктурирането, което ще премахне 5000 работни места и ще доведе до глоби в размер на приблизително 4,1 млрд. долара, съобщава Bloomberg. 

Производителят заяви, че ще затвори незабавно две фабрики в Бразилия и още една до края на годината, като в същото време ще приключи с продажбите на три модела, произведени на местно ниво: Ecosport, Ka и T4.

Премахването на работни места обхваща предимно в Бразилия, но включва и работници в Аржентина.

Съкращенията са част от глобално преструктуриране на концерна на стойност 11 млрд. долара, започнато по времето на бившия главен изпълнителен директор Джим Хакет и продължено от неговия наследник Джим Фарли. Компанията ще трябва да плати около 2,5 милиарда долара глоби за 2020 г. и още 1,6 млрд. долара за тази година.

Форд Форд

През 2019 г. Ford затвори фабриката си за камиони в Бразилия като понесе глоба в размер на 460 млн. долара.

Този ход има за цел да помогне на Ford да постигне 8-процентен марж на печалбата преди данъци в световен мащаб. Бизнесът на компанията в Южна Америка упорито губи пари през по-голямата част от последните 16 години. Производителят отчете загуба преди данъци от 386 милиона долара през първите три тримесечия на миналата година за региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още