IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn и Fisker ще строят фабрика за електромобили в САЩ

Очаква се производството в планирания завод на компаниите да започне до края на 2023 г.

15:02 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Съществуващото споразумение между американския концерн Fisker Inc. и тайванската компания Foxconn Technology Group за разработване на електрически автомобили ще включва и изграждането на фабрика в САЩ, съобщава Bloomberg, цитирайки съвместно изявление на дружествата. 

Съвместният проект с кодово име Project PEAR предвижда стартиране на производството в САЩ до четвъртото тримесечие на 2023 г. Компаниите заявиха, че обмислят множество обекти по целия свят, за да поддържат евентуален глобален производствен капацитет от 250 хил. автомобила годишно.

Партньорите планират да представят прототип на съвместно разработения електромобил по-късно тази година.

През последните месеци популярността на електрическите превозни средства нараства, като компании от различни индустрии, от Geely до производителя на смартфони Xiaomi Corp., обявиха големи инвестиции в сегмента.

Foxconn разполага с платформа за електромобили, която ще се използва за производството на подобни превозни средства през четвъртото тримесечие на тази година. Компанията също така сключи сделка за производство с китайския стартъп Byton Ltd. и беше спрягана за подизпълнител на Apple Inc. относно проекта на производителя на iPhone за автономни коли.

Fisker се превърна в поредната компания, която излезе на борсата след сливане с дружество със специално предназначение (SPAC), като се изправя срещу Tesla Inc. на пазара на електромобили.

Съгласно споразумението между Fisker и Foxconn двете компании ще инвестират в Project PEAR, съкращение от Personal Electric Automotive Revolution. Разходите за партньорството се очаква да бъдат солидни. Foxconn заяви, че за производството на 10 хил. автомобила месечно в САЩ ще са необходими 1 млрд. долара капиталови разходи.

Концернът трябва да избере между Мексико и Уисконсин относно локацията за новия завод.

Според дружествата електромобилите, които ще изграждат, ще се продават на цена под 30 хил. долара.

Foxconn е вторият основен производител, с който Fisker обяви, че е изградила партньорство, откакто се листна на борсата през 2020 г. През октомври стартъпът заяви, че Magna International Inc. ще му помогне да изгради своя дебютен модел. Производството на електрическия SUV Ocean ще започне в края на 2022 г. в съоръжението на Magna в Грац, Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още