IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn и Stellantis обявиха съвместно предприятие за интелигентни купета

Двете компании ще си партнират в разработването на цифрови автомобилни купета

15:15 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Hon Hai Precision Industry Co., която се търгува на борсата като Foxconn, подписа споразумение за партньорство с автомобилния производител Stellantis NV за съвместно предприятие за разработване на интелигентни автомобилни купета, съобщава Bloomberg.

Основният подизпълнител на Apple при производството на iPhone и един от най-големите автомобилни концерни в света, образуван през януари след сливането между Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group, заявиха, че са постигнали необвързваща сделка за сформиране на Mobile Drive, съвместно предприятие, което ще извършва доставки за Stellantis, както и за други автомобилни производители. 

Новото споразумение има потенциал да се превърне в един от най-значимите съюзи в бързо сближаващите се светове на технологиите и автомобилите. Hon Hai също има амбиции да доставя компоненти за електрически превозни средства, като сключи сделки с китайския стартъп Byton Ltd. и базираната в САЩ Fisker Inc.

И докато Byton и Fisker са прохождащи компании, които тепърва ще развиват свето производство, Stellantis е вторият по големина на пазарния дял автомобилен производител в Европа с годишни продажби от около 6 млн. превозни средства за 2020 г. Този размер на мащаба представлява възможност за Foxconn да диверсифицира бизнеса си, който остава силно зависим от Apple.

Повечето инженери в съвместното предприятие ще бъдат базирани в Тайпе, докато управлението ще бъде в Европа, споделя Калвин Чи, главен изпълнителен директор на листнатото на борсата в Хонконг звено на Foxconn FIH Mobile. Компаниите не са си поставили цел за пазарния дял, който новият субект трябва да постигне.

По време на пресконференция след сливането между FCA и PSA през януари главният изпълнителен директор на новото предприятие Карлос Таварес изрази готовността на Stellantis да си партнира с технологични гиганти - включително с Apple, която проучва възможността за производство на електрически автономни превозни средства от няколко години.

„Stellantis винаги е отворена за бизнес“, посочва Таварес.

През април Stellantis обяви, че планира да разработи четири платформи за електрически превозни средства, които да предлагат до 800 километра пробег, за да помогнат на потребителите да преодолеят притесненията за пробега.

Четиринадесетте марки в групата, включително Alfa Romeo, Fiat, Opel, Peugeot и Jeep, ще започнат да пускат електрически превозни средства с батерии (BEV), използвайки новото шаси през 2023 година.

Американско-европейската група се стреми да утрои продажбите си на хибридни и електрически превозни средства тази година, за да достигнат 14% от общите продажби. До 2025 г. тя се надява да увеличи този процент до 38% и до 70% през 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още