IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn привлича около 100 японски компании за електромобилния си проект

Доставчици от ранга на Denso и Asahi Kasei са сред имената в списъка на тайванската компания

18:07 | 15.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Очаква се около 100 японски компании да се включат в ангажимента на тайванската компания Hon Hai Precision Industry Co. Ltd., по-известна като Foxconn, за изграждане на електрически превозни средства, в това число и доставчици, които работят с индустриални гиганти като Toyota Motor Corp., съобщава Nikkei Asia Review.

Това предполага, че начинанието ще окаже значително въздействие върху по-широката автомобилна промишленост.

Към началото на март около 2200 компании са сигнализирали, че могат да се присъединят към проекта, ръководен от един от най-големите подизпълнители при производството на потребителска електроника в света. В сравнение с април 2021 г., когато стартира програмата на Foxconn, броят компании, пожелали да участват в начинанието, е нараснал със 70 на сто, а този на японските дружества – петкратно. 

Някои от въпросните концерни вече са започнали разработването на компоненти съвместно с Foxconn. Nidec, NSK и други производители на авточасти вече са потвърдили своето участие, както и основните доставчици на материали и електроника, включително Asahi Kasei, Showa Denko и Toshiba. Asahi Kasei, например, търси да доставя материали за интериора на електромобилите.

В проекта са се включили и компании, които работят с някои от най-големите автопроизводители като Toyota Denso, JTEKT и Toyota Tsusho, както и FCC, която доставя компоненти за Honda.

Denso проучва възможността за доставката на двигатели и друг вид оборудване. Toyota Tsusho също разглежда опцията за доставка на литий за електромобилни батерии.

Foxconn обяви своя план за изграждане на електрически превозни средства още през октомври 2020 г. Основната група от компании ще разработва съвместно каросерии за електромобили, както и комуникационна инфраструктура. Другите участници ще доставят компоненти и системи за управление, като информацията по проекта ще бъде достъпна за всички ангажирани фирми.

Тайванският разработчик планира да предостави основния софтуер и дизайна на шасито на автомобилните концерни, които ще се наемат да изграждат превозните средства и които ще имат възможността да персонализират крайния продукт според пазарите.

Според LMC Automotive, продажбите на електромобили през 2030 г. ще нараснат седемкратно спрямо 2021 г. до около 33 млн. превозни средства. Множество компании от различни индустрии обявиха желание да навлязат на пазара на електрически автомобили, като наскоро Sony сключи договор с Honda за производство на своите интелигентни превозни средства.

Аутсорсингът ще позволи на Foxconn да създаде собствена марка електромобили, без да се налага да притежава фабрика за сглобяването на превозните  средства. Този подход е подобен на практиката в рамките на цифровата потребителска електроника, където компаниите се концентрират върху разработката на софтуер и оставят производството на подизпълнители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още